Expres

Cartel Alfa le-a scris membrilor PSD, pentru a opri transferul contribuțiilor de la angajator la salariați

 

Confederaţia Sindicală Naţională (CNS) Cartel Alfa a prezentat recent o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, în care le cere să găsească soluții prin care Guvernul să renunțe la proiectul de a transfera contribuțiile de la angajator la salariat, considerând că din nou este protejat capitalul și că acesta pare un program tipic al FMI de austeritate pentru populatie și mărire a profitului pentru capital. Sindicaliştii solicită o întâlnire cu Liviu Dragnea.

„Creşterea economică e bazată pe multă muncă, plătită prost”

În scrisoarea adresată „doamnelor şi domnilor membri ai PSD” se arată că în România avem „creștere economică, consistentă și constantă în ultimii ani”, care „se bazează în mare măsură pe multă muncă, plătită prost, pe sudoarea a milioane de lucrători, pe sute, mii, de ore suplimentare neplătite și sacrificii individuale de neimaginat. Noi, lucrătorii, nu beneficiem de fructul muncii noastre, care, așa cum o arată toate datele statistice, îngroașă profiturile companiilor. Această creștere nu se întoarce către cetățeni, nici prin creșterea veniturilor, nici prin îmbunătățirea calității serviciilor publice și lărgirea accesului la ele, așa cum ar fi normal să se întâmple”.
Sindicaliştii consideră că ceea ce este mai grav este că politicile propuse acum de acest guvern „care se consideră, în mod paradoxal, social-democrat, sunt în opoziție cu obiectivul de a crea bunăstare și un trai decent pentru cetățeni, așa cum a fost acesta asumat de către partidele aflate la guvernare. Cetățenii au votat în alegeri un program care le promitea creșterea bunăstării generale, prin micșorarea taxelor și numărului acestora la cetățeni, prin investiții și creșterea calității serviciilor publice, astfel încât să existe o mai bună repartizare a creșterii economice între capital și lucrători. Datele confirmă ceea ce noi toți resimțim în buzunarele noastre: ponderea salariilor în PIB este printre cele mai mici din toate țările Europei, creșterea numărului de locuri de muncă a fost însoțită de creșterea muncii precare, inegalitățile de venit s-au adâncit, fiind cele mai accentuate inclusiv comparativ cu țările din Europa Centrală și de Est, iar pătura lucrătorilor săraci s-a îngroșat, cu o proporție din ce în ce mai mare de lucrători pe salariul minim, care, în ciuda creșterilor din ultimii ani, nu asigură nici măcar minimul de trai”.

Orice mărire de salariu va fi mai mică în netul lucrătorului

„Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor”, spun sindicaliştii în scrisoare.
Confederaţia susţine că angajatul va fi prejudiciat şi pe termen scurt, şi pe termen lung, precizând că în momentul în care toate taxele sunt trecute în brutul lucrătorului, orice mărire ulterioară de salariu se va regăsi într-un procent mai mic în netul lucrătorului. „Spre exemplu, pentru fiecare creştere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei”, precizează Cartel Alfa.

Salariaţii îşi vor suporta singuri concediile medicale

De asemenea, sindicaliştii susţin că angajaţii îşi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, condiţiile de muncă proaste organizate de către capital şi nu îşi vor putea recupera salariile în cazuri de insolvenţă a unităţilor unde muncesc. „Pentru capital s-a renunţat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusă tot în programul actual, deci se poate, dacă se doreşte, şi pentru oameni. (..) În contextul în care, în toată Europa, există o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse în Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care să readucă echilibrul în distribuţia rezultatelor economice, România merge în direcţia inversă, retrograd şi iresponsabil faţă de viitor şi de cetăţenii săi. Toți cei care întrețin și acceptă această situație sunt și vor fi responsabili de degradarea și mai accentuată a nivelului de trai în România, cu toate urmările sale: plecarea masivă a  tinerilor și a personalului calificat din țară, menținerea României la coada Europei și creșterea decalajului de dezvoltare, degradarea serviciilor publice, încurajarea atitudinilor extremiste, și, poate cel mai grav, distrugerea speranței cetățenilor de a avea o politică socială ca în Vestul Europei”, scrie Cartel Alfa.

Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” cere membrilor PSD (mulți dintre aceștia fiind și membri de sindicat) „să se ridice ferm și să spună NU acestei acțiuni care va sărăci pe termen lung cetățenii României. De asemenea, adresăm solicitarea către președintele PSD, Liviu Dragnea, de a realiza urgent o întâlnire cu delegația CNS «Cartel Alfa»”, se mai arată în comunicatul semnat de liderul confederaţiei, Bogdan Iuliu Hossu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button