Expres

Cartea de identitate provizorie se obține mai ușor / Simplificare și pentru buletinele minorilor

Cartea de identitate provizorie se obține mai ușor / Simplificare și pentru buletinele minorilor

Persoanele interesate pot obține o carte de identitate provizorie până la eliberarea unui act de identitate în mai multe situații, după cum apare într-o ordonanță ce se aplică deja. Astfel, potrivit avocatnet.ro, se poate solicita de-acum o carte de identitate provizorie până la obținerea unui nou act de identitate solicitat și în urma schimbării domiciliului sau a denumirii străzii.

Ordonanța Guvernului nr. 9/2024, ce se aplică din 28 ianuarie, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

La modul concret, schimbările stabilite acum permit solicitarea unui document provizoriu de identitate în mai multe situații decât în trecut.

Practic, la situațiile existente anterior în care se putea emite o carte provizorie de identitate până la eliberarea unui act de identitate (carte de identitate, carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate) s-au adăugat și situațiile în care acesta a fost solicitat ca urmare a schimbării sau încetării valabilității domiciliului, dar și a schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, a renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, a înființării localităților sau străzilor.

Anterior, printre altele, cartea de identitate provizorie se elibera doar când solicitantul nu prezenta toate documentele necesare pentru eliberarea unui act de identitate, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România sau când se solicita eliberarea unui act de identitate la expirarea termenului de valabilitate a celui anterior, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului etc.

De asemenea, au apărut schimbări și în cazurile în care minorii trebuie să facă dovada adresei de domiciliu. Mai precis, în cazul emiterii unui act de identitate unui minor, declarația pe propria răspundere a solicitantului nu mai este necesară, deoarece dovada adresei de domiciliu, în cazul minorilor, se face cu actul de identitate al părintelui.

În plus, în situația în care minorii sunt găzduiți în instituții de ocrotire ori centre de servicii sociale care nu se află în administrarea autorităților administrației publice locale, dovada adresei de domiciliu se face în baza altor acte (acte privind titlul locativ, declarația scrisă a găzduitorului etc.).

În fine, ordonanța vizează simplificarea relației cu administrația publică, reglementând posibilitatea cetățenilor români de a obține datele referitoare la domiciliile avute anterior de la orice serviciu de evidență a persoanelor, nu doar de la domiciliul actual, așa cum stabileau anterioarele reguli.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button