Expres

Cardul european de sănătate – ce trebuie să știți

Cardul european de sănătate – ce trebuie să știți. Suntem în plin sezon estival, perioada predilectă a vacanțelor, atât în țară, cât și în străinătate. Deși nimeni nu pleacă la drum cu gândul că ar putea avea parte de experiențe neplăcute, să fii prevăzător nu strică niciodată. Dacă vă veți petrece concediul într-o destinație externă, cardul european de sănătate vă poate fi util.
Dar nu doar în vacanțe.

În situația în care vă aflați în afara țării și întâmpinați probleme de sănătate care necesită o vizită la medic, este bine să aveți la dvs, Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Este vorba despre un card gratuit pe care îl obțineți de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de fapt, de la casa județeană de care aparțineți prin domiciliu, cu condiția să fiți asigurat al sistemului național.

Pe baza acestui document puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat (sau înscrise în sistemul de securitate socială al acelui stat), în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă.

Cardul european de sănătate – ce trebuie să știți

Poate fi utilizat pentru deplasări de maximum 6 luni

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Acest card acoperă, de exemplu, prestații medicale ca urmare a unor boli cronice sau deja existente, dar și legate de sarcină, inclusiv de naștere.
Cardul acoperă numai serviciile medicale efectuate de furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

Serviciile medicale pot fi gratuite integral sau parțial

Cardul nu garantează gratuitatea serviciilor medicale, având în vedere că fiecare țară are propriul sistem medical care funcționează după reguli diferite.
Prin urmare, se poate întâmpla ca o consultație care în România este decontată integral, în țara în care v-ați deplasat să nu fie încadrată în serviciile fără plată. În consecință, va trebui plătită integral sau parțial.
Pe de altă parte, dacă ați planificat să mergeți în destinația respectivă strict cu scopul de a vă trata anumite afecțiuni sau a efectua anumite intervenții medicale, cardul european de sănătate nu vă acoperă aceste costuri.
De altfel, cererea pe care o veți face pentru eliberarea cardului reprezintă, în acelaşi timp, şi o declarație pe proprie răspundere prin care certificați faptul că nu intenționați să utilizați Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical.

Cum intrați în posesia CEASS?

Acest card se eliberează la cerere. Cererea poate fi depusă:

în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află
online, la adresa ci@casbv.ro (pentru brașoveni)

Cererea va trebui insotita de o copie dupa buletinul sau cartea de identitate (certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 ani. 

Model de cerere

Asiguratul va intra in posesia cardului în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).

Costul cardului european este suportat din FNUASS ( Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate).

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de 2 ani de la data emiterii.

Care sunt serviciile medicale pe care le acoperă CEASS?

Asiguratul care posedă CEASS beneficiază de serviciile medicale devenite necesare, în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, in aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.

Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

Pacienții care au început un tratament pentru o boală cronică în țara lor (inclusiv dializă pentru bolile de rinichi sau chimioterapie pentru cancer) pot continua tratamentul în străinătate pe perioada șederii lor în statul respectiv. Scopul este de a evita ca persoana asigurată să fie forțată să se întoarcă în țara sa înainte de sfârșitul planificat al șederii sale pentru a avea acces la tratamentul necesar.

Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstituţional.

Cine poate folosi CEASS

Cardul poate fi folosit de orice persoană asigurată într-un sistem de sănătate care locuiește temporar într-un alt stat membru UE ori în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția (persoane angajate de diverse firme, liber profesioniști, studenți, șomeri, pensionari).
Potrivit legii, medicul este cel care decide dacă tratamentul solicitat este necesar sau nu.

Exemple de situații în care se poate folosi cardul european de asigurări de sănătate:

Un student care învață temporar într-un alt stat UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția poate utiliza cardul european de asigurări de sănătate (dacă studentul intenționează să se întoarcă în țara sa la finalul perioadei de studiu atunci șederea sa nu poate fi considerată schimbare de reședință);

Un muncitor angajat de o firmă sau un liber profesionist care lucrează temporar într-un stat membru UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveția (perioada de ședere este limitată și nu implică schimbarea reședinței obișnuite) poate folosi cardul european de asigurări de sănătate;

Pensionarii care petrec o parte din an într-un alt stat membru sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia ori Elveția pot utiliza cardul european de sănătate.

Ce influență are durata șederii în străinătate

Durata șederii în străinătate poate influența tipul de îngrijire medicală pe care pacientul o primește. Potrivit unui document elaborat de Comisia Europeană, situația este diferită pentru un student Erasmus care petrece 6 luni într-o altă țară și un turist care vizitează o țară timp de 2 săptămâni.
Dacă turistul își rupe piciorul în vacanță și are nevoie urgentă de o operație, el va putea beneficia de operație. Dacă studentul își fracturează piciorul el va putea beneficia atât de operație, cât și fizioterapie.
Medicul este cel care decide ce tratament este necesar în raport cu durata șederii.

Este important de știut că:

a) acest card nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical;

b) nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în România să nu fie gratuite într-o altă țară;

c) cardul nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate.

Ce facem în absenţa CEASS-ului?

În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS ( nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis (e îndreptățită să emită) cardul (prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.

Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare