Expres

Când trece România la ora de vară în acest an

  • oradevara_3.jpg
 

Deși de câțiva ani se vorbește despre faptul că se va renunța la această măsură la nivelul statelor Uniunii Europene, România va trece la ora de vară și în 2022, la sfârșitul acestei luni. În data de 27 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00, altfel spus, dăm ceasurile înainte cu o oră. „Dormim mai puţin”, cum se spune, iar 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (faţă de două ore la ora de iarnă), potrivit Digi24.ro.

Ora de vară se va menţine, teoretic, până în ultima duminică a lunii octombrie.

Măsura este luată pentru a folosi cât mai mult lumina diurnă și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate.

După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

Conform propunerii, statele membre care decid să menţină permanent ora de vară ar fi trebuit să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care decideau să rămână la ora standard, în octombrie 2021 ar fi dat ceasurile înapoi cu o oră, ultima dată.

În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urma să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei au oprit însă complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. De aceea, eliminarea orei este o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.

În România a fost introdusă ora de vară ca măsură economică (ora de iarnă este cea naturală, fiind considerată ora standard, şi este numită aşa doar prin opoziţie) în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.
Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul, poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare