Expres

Brașovul este primul care are un sistem robotizat pentru determinarea particulelor în suspensie

Brașovul este primul care are un sistem robotizat pentru determinarea particulelor în suspensie

În cursul lunii decembrie, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a furnizat Agenției pentru Protecția Mediului Brașov un sistem robotizat pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie.

În cele 8 staţii automate de monitorizare din județul Braşov, parte integrantă a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, se efectuează măsurări continue pentru determinarea indicatorilor particule în suspensie cu diametrul sub 10 microni (PM10), respectiv cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5) prin aspirarea particulelor în suspensie pe filtre de quarț cu un debit constant timp de 24 h. Determinarea masei de PM 10, respectiv PM 2,5 se face prin metoda gravimetrică, prin diferenţa dintre masa filtrelor expuse şi neexpuse.

Sistemul robotizat asigură automatizarea procesului de condiționare și de măsurare a masei filtrului bazat pe o cântărire ultraprecisă și care garantează o repetabilitate ridicată. Respectând cerințele standardului SR EN 12341, metoda standardizată de măsurare gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie, sistemul robotizat are predefinit un program, în care sunt setați timpii de condiționare și condițiile de verificare a rezultatelor cântăririlor, în două module diferite: un modul pentru filtrele înainte de expunere (înainte de plasarea lor în stația de monitorizare) și un modul pentru filtrele după expunere (după prelevarea în stația de monitorizare).

Sistemul robotizat este compus din: cabina de climatizare cu sistem de climatizare controlat, balanță analitică și modul ionizator/descărcător static. In cabina de climatizare parametrii de mediu (temperatura și umiditatea relativă) sunt măsurați și înregistrați continuu în zonele de interes din incintă. Înregistrările măsurărilor sunt stocate și disponibile pentru demonstrarea funcționării corespunzătoare.

La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt înregistrări efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt automate, înregistrează și generează rapoarte care includ informațiile de la inițierea până la sfârșitul procedurii” a menționat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
1 ora în urmă

Oricum pute a hoit in orasul turistic montan Brasov. Mai mare rusinea. Plus praful de pe carosabil, praf rezultat de la impradtierea nisipului pe strazi. Nu poate fi adunat daca nu a mai nins, decat de Pasti?

Român
1 ora în urmă

In primul rand trebuia analizat impactul “dezvoltării”Brașovului asupra calității aerului și anume,noxele tuturor autoturismelor din noile cartiere, unde credea nea Scripcaru că se duc? Pe ce străzi vor circula? Praful e ultima problema,noxele la toate gunoaiele aduse second de dincolo,cu… Citeşte mai mult »

Back to top button