Expres

Brașovenii pot propune proiecte pe care Primăria să le „execute” / Noutățile programului

Brașovenii pot propune proiecte pe care Primăria să le „execute”.
Primăria Municipiului Brașov a lansat, miercuri, Programul de bugetare participativă 2023. Astfel, cetățenii pot propune și pot alege proiectele pe care municipalitatea să le pună în practică din acest an. Suma alocată pentru finanțarea proiectelor propuse și votate de brașoveni este de 2 milioane de lei. Câte 500.000 de lei pentru proiectul câștigător din fiecare dintre cele patru categorii.

Sunt așteptați și minorii cu buletin

Principalele modificări ale noului program de bugetare participativă sunt cele legate de reducerea vârstei de la care brașovenii pot face propuneri și pot vota proiectele relevante pentru comunitate, respectiv vârsta de 14 ani; includerea în comisia de analiză a specialiștilor din cadrul primăriei care au atribuții în implementarea proiectelor; simplificarea grilei de evaluare a proiectelor, care nu mai sunt punctate, ci doar verificate, dacă sunt sau nu eligibile.
„Bugetarea participativă este unul dintre cele mai importante instrumente pe care cetățenii le au la dispoziție pentru a se implica direct în administrarea orașului, iar această implicare se derulează pe parcursul a două etape. În prima etapă, ei pot face propuneri de proiecte pe care municipalitatea ar trebui să le implementeze, iar după evaluarea acestor propuneri, trecem la cea de-a doua etapă, cea de vot, începând cu 23 martie. Și în acest an, bugetul alocat este de 2 milioane de lei, repartizate pe cele patru domenii prioritare: «Orașul mobil», «Orașul verde», «Orașul relaxat», «Orașul comunităților».
Vă așteptăm, inclusiv pe cei mai tineri dintre voi, să fiți parte din dezvoltarea orașului nostru, să veniți cu propuneri de proiecte, să le votați, pentru că aceste proiecte aduc un plus de valoare în comunitatea noastră și răspund unei nevoi identificate și votate de cetățeni”
, a declarat primarul Allen Coliban.

Calendarul programului de bugetare participativă

Brașovenii pot propune proiecte pe care Primăria să le „execute”. În cadrul programului de bugetare participativă, brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului fac propuneri de proiecte pe cele 4 domenii. Comisia, formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți, va face o analiză tehnică, legală și financiară a propunerilor. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, cea în care tot brașovenii vor vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul, pentru fiecare domeniu.

  • 8.02.2023 – 22.02.2023 – Înscrierea propunerilor în platforma bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro (15 zile);
  • 23.02.2023 – 8.03.2023 – Evaluare proiecte (14 zile);
  • 9.03.2023 – 15.03.2023 – Clarificări proiecte (7 zile);
  • 16.03.2023 – 22.03.2023 – Evaluare modificări (7 zile);
  • 23.03.2023 – 6.04.2023 – Votare (15 zile);
  • 10.04.2023 – Anunț propuneri câștigătoare. 

Domeniile propuse

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament, sunt patru.

  1. Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.
    Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.
  2. Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate. Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.
  3. Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.
    Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.
  4. Orașul comunităților – 500.000 de lei.
  • infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală
  • infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
  • infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.
    Pot depune proiecte și vota în cadrul procesului de bugetare participativă doar brașovenii, inclusiv cei cu reședința temporară în orașul nostru, care au minim 14 ani. Pentru a participa la oricare dintre cele două etape – propunere proiecte și votare proiecte – trebuie creat un cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă primariabrasovenilor.ro. Cei care au participat la ediția anterioară a programului se vor putea conecta cu contul de la ediția trecută.

„Bugetarea participativă nu înseamnă alocarea fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile, ci proiectele câștigătoare sunt implementate de serviciile de specialitate din Primăria Brașov”, reamintesc reprezentanții municipalității.

Articole asemănătoare

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Fiscale este de actualizare a acestora cu indicele de inflaţie din anul 2022, respectiv cu 13,8%. Primăria Braşov a menţionat că pentru anul 2024 autoritatea locală nu va propune majorări în plus faţă de […]

1 an în urmă

[…] – 15.03.2023 – Clarificări proiecte· 16.03.2023 – 22.03.2023 – Evaluare modificări Primăria a lansat programul de bugetare participativă 2023, program care își propune transformarea Brașovului într-un oraș verde, mobil, relaxat, un […]

1 an în urmă

[…] să le includă în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Pe platforma dedicată acestui program, brașovenii pot alege dintre cele 12 proiecte eligibile pe […]

Back to top button