Expres

Brașovenii pot propune, Primăria va executa

Brașovenii pot propune, Primăria va executa.

Primăria Brașov a lansat, astăzi, Programul de bugetare participativă 2024, obiectivul declarat fiind de „a transforma Brașovul într-un oraș verde, mobil, relaxat, într-un oraș al comunităților”. Prin acest program cetățenii pot propune și pot alege proiecte pe care municipalitatea trebuie să le implementeze începând cu 2024. Suma alocată pentru finanțarea proiectelor propuse și votate de brașoveni este de două milioane de lei, câte 500.000 de lei pentru proiectul câștigător din fiecare dintre cele patru categorii.

„Bugetarea participativă este unul dintre cele mai importante instrumente pe care cetățenii le au la dispoziție pentru a se implica direct în administrarea orașului. De aceea sunt importante ambele etape, atât cea de propuneri de proiecte, cât și cea de vot, adică cea în care cetățenii prioritizează aceste propuneri. De astăzi așteptăm propunerile voastre, iar din 9 aprilie vă invităm să votați acele propuneri pe care le considerați necesare. Și în acest an, bugetul alocat este de 2 milioane de lei, repartizate pe cele patru domenii prioritare: «Orașul mobil», «Orașul verde», «Orașul relaxat», «Orașul comunităților». Vă așteptăm și pe voi, tinerii brașoveni, să fiți parte din dezvoltarea orașului nostru, să veniți cu propuneri de proiecte, să le votați, pentru că aceste proiecte aduc valoare comunității noastre”, a declarat primarul Allen Coliban.

Programul de bugetare participativă presupune că brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului fac propuneri de proiecte pe cele patru domenii. Comisia, formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți, face o analiză tehnică, legală și financiară a propunerilor. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, cea în care brașovenii votează proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu.

Calendarul programului de bugetare participativă:
25.03.2024 – 08.04.2024 – Înscrierea ideilor în platformă
09.04.2024 – 22.04.2024 – Evaluarea proiectelor
23.04.2024 – 29.04.2024 – Clarificări proiecte
30.04.2024 – 13.05.2024 – Evaluare modificări
14.05.2024 – 28.05.2024 – Votare
29.05.2024 – Anunț propuneri câștigătoare

Doar brașovenii de la 14 ani în sus

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

Orașul mobil – 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.
Exemple: amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.

Orașul verde – 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi – transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate. Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.

Orașul relaxat – 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.
Exemple: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.

Orașul comunităților – 500.000 de lei.
– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală
– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile
– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative – skatepark, spații pentru street workout – și a creării spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

Pot depune proiecte și vota în cadrul procesului de bugetare participativă doar brașovenii, inclusiv cei cu reședința temporară în Brașov, care au minim 14 ani. Pentru a participa la oricare dintre cele două etape – propunere proiecte și votare proiecte – trebuie creat un cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă primariabrasovenilor.ro. Cei care au participat la edițiile anterioare ale programului se vor putea conecta cu contul deja existent.
După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj.
Bugetarea participativă nu înseamnă alocarea fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile, ci proiectele câștigătoare sunt implementate de serviciile de specialitate din Primăria Brașov.

Se caută membri în comisia de evaluare

Primăria invită reprezentanții societății civile și/sau experții independenți să facă parte din Comisia care va evalua din punct de vedere tehnic, legal și financiar proiectele depuse de brașoveni.
Comisia pentru Bugetare Participativă este formată din specialiști din cadrul departamentelor Primăriei Municipiului Brașov, primarul Municipiului Brașov, consilieri locali, și membri ai societății civile brașovene și experți independenți.
Termenul-limită pentru depunerea dosarelor de intenție este 3 aprilie.

Stadiul implementării proiectelor din 2023

În programul de bugetare participativă de anul trecut au fost votate de brașoveni 4 proiecte, câte unul pe fiecare categorie, la care s-au adăugat alte două, având în vedere că bugetul programului a permis acest lucru.

Stadiul implementării acestor proiecte:
Categoria Orașul mobil
– „Reducerea vitezei de circulație a mașinilor” – va fi implementat în acest an prin achiziția unui sistem de radare, cu afișaj al vitezei;
– „Strada liberă” din cartierul Bartolomeu. Proiectul a fost implementat anul trecut, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, pe strada Bobului.

Categoria Orașul verde
– „Intersecția verde” – este propusă pentru amenajare în acest an, în funcție de lucrările de sistematizare a circulației care se vor realiza;
– „Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie”, între străzile Nicolae Labiș și Ștefan Baciu – proiectul a fost implementat anul trecut. Au fost plantați 14 arbori Tilia platyphyllos și 6 arbori Betula pendula.

Categoria Orașul relaxat
– „Un instrument muzical în fiecare școală” – proiectul va fi implementat în acest an, fondurile fiind prevăzute în bugetul local, iar documentația de achiziție aproape finalizată. În funcție de solicitările școlilor, vor fi furnizate unul sau mai multe instrumente muzicale, valoarea achiziției alocată pentru fiecare școală fiind de 5.000 de lei.

Categoria Orașul comunităților
– „Centrul interactiv de Știință și artă pentru copii” – va fi implementat în acest an de Centrul cultural Apollonia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare