Expres

BRAȘOV. Un singur candidat la șefia Casei de Asigurări de Sănătate

 

Concursul pentru ocuparea a 37 de posturi de director general la Casele Județene de Asigurări de Sănătate, instituții care au pe mână, în 2021, un buget de aproape 45 de miliarde de lei, și-a consumat astăzi proba scrisă. Examenul a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență București, urmând ca, în maximum patru zile, să aibă loc un interviu al candidaților. Acesta le va testa cunoștințele teoretice, practice și abilitățile/competențele manageriale.

Conform Biroului de Presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru cele 37 de posturi s-au înscris în total 60 de persoane, în trei județe (Dolj, Olt, Timiș) procedura fiind anulată deoarece nu a fost depus nici un dosar.

În 24 de județe candidează și directorii în funcție, în 15 județe, aceștia fiind candidaţi unici (Alba, Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Municipiul București). În Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani și Buzău sunt câte trei candidați, iar în Dâmbovița, patru.

Concursul este primul din istoria Casei Naționale în care numele candidaților au fost secretizate, aceștia invocând GDPR.

Reformarea sistemului de conducere al Caselor de Sănătate a demarat în primăvara lui 2020, atunci când fostul șef al Casei Naționale a întrerupt toate mandatele în derulare, a numit directori interimari, și a anunțat organizarea unui concurs în care să fie introduse criterii de performanță suplimentare. Însă „demiterea”  a fost doar formală, întrucât denumirea în sine a funcției, președinte-director general, fiind înlocuită cu cea de director general. Unii au fost înlocuiți, dar mulți alții, cum este cazul la Brașov, au avut de schimbat doar placa de pe ușă și cărțile de vizită.

Ordonanța de Urgență prin care s-au prevăzut, printre altele, criteriile de performanță suplimentare a fost, însă, declarată neconstituțională în iunie 2020, iar procedura a fost reluată de-abia în aprilie 2021.

Comparativ cu dosarul necesar candidaților anul trecut, la procedura anulată, acum sare în evidență „îmblânzirea” unei condiții-cheie: reducerea perioadei de activitate într-o funcție de conducere de la 5 ani la 2 ani. „Condiția referitoare la minimul anilor de experiență în funcții de conducere este de doi ani pentru înscrierea la concursul actual pentru stimularea participării şi a persoanelor tinere”, a fost explicația Casei într-un răspuns pentru G4Media.

Șefii Caselor de Sănătate au o putere financiară uriașă, gestionând deseori cele mai mari bugete dintr-un județ. Pe baza unor negocieri cu directori de spitale, patroni de firme din domeniu și medici, directorii generali împart sumele necesare pentru derularea activităților medicale din județul lor, în decurs de un an.

Bugetul pe acest an al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de 44,8 miliarde de lei, fiind una dintre instituțiile publice cu cel mai mare buget din țară.

CASJ Brașov este condusă, din octombrie 2018, de comisar-șef (r) Sorin Melinte, care a făcut carieră în Poliție până în 2016, apoi a lucrat la DSP Brașov, unde s-a ocupat, mai bine de un an, de achiziții publice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare