Expres

BRAȘOV. Trei zile, trei drapele pe Tâmpa

  • inscriptia-tampa-grecia.jpeg
  • inscriptia-tampa-tricolor.jpg
  • brasov-litere-ucraina.jpeg
  • img-0807.jpg
 

Din 24 februarie, literele „BRAŞOV” de pe Tâmpa sunt iluminate în culorile steagului național al Ucrainei, în semn de solidaritate, iar sâmbătă, 26 martie, în ultimele 15 minute ale Orei Pământului, acestea au pulsat în ritmul bătăilor inimii. Însă, vineri și duminică, inscripția luminoasă a îmbrăcat culorile altor drapele.

Grecii au avut o contribuție importantă la dezvoltarea Brașovului

Vineri, 25 martie, de ziua naţională a Greciei, inscripția a fost iluminată alb – albastru, culori specifice drapelului naţional al Greciei, ca semn de apreciere pentru contribuţia grecilor în dezvoltarea oraşului nostru.

La Braşov, în secolul al XV-lea este menţionată existenţa unei şcoli cu predare în limba greacă, în anul 1730 este atestată o capelă ortodoxă care aparţinea grecilor, iar în secolul al XVIII-lea comercianţii greci au construit în oraşul nostru un spital, o şcoală, diferite magazine şi locuinţe. Ctitorul principal al Bisericii „Sfânta Treime” de pe strada G. Bariţiu nr. 12, începută în 1786, în prezent nu numai lăcaş de cult – cunoscut ca „Biserica grecească”, ci şi monument istoric, a fost Panaiotis Hagi Nikos, un bogat negustor grec.

Până la începutul celui de-al doilea Război Mondial, comunitatea elenă din Braşov a continuat să susţină biserica şi şcoala şi a fost foarte implicată în viaţa comercială şi socială a cetăţii. Imediat după război, au început problemele care au determinat restrângerea treptată a activităţii grecilor, culminând cu confiscarea bunurilor Comunităţii, datorită politicii regimului comunist, în anul 1976.

În 1990, imediat după schimbarea regimului, a avut loc reînfiinţarea Comunităţii Elene, care îşi propune păstrarea cât mai nedistorsionată a dovezilor prezenţei grecilor în Braşov, păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor şi a limbii elene către generaţiile următoare de greci şi filo-eleni.

Comunitatea Elenă Braşov îşi pune în practică ţelul prin cursuri de limbă greacă organizate pe patru nivele de studiu (grădiniţă, copii şcolari, adulţi începători şi avansaţi) şi prin promovarea cântecelor şi dansurilor greceşti, cu cele 4 ansambluri artistice – Corul mixt de camera „Orféas, Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Greceşti „Efthimos”, Ansamblul de dansuri de copii „Luludakia”, Grupul vocal „Dionysos” – cu care, de altfel, au participat la diferite manifestări legate de viaţa oraşului (Zilele Braşovului, spectacole la sărbătorile de iarnă sau festivaluri etc).

104 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Duminică, însă, literele de pe Tâmpa au fost iluminate în culorile tricolorului românesc, pentru a sărbători astfel aniversarea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România – 27 martie 1918.

De altfel, sâmbătă și duminică, a avut loc Festivalul „Basarabia-file din poveste”, care a revenit la Brașov cu ediția a IX-a, una deloc mediatizată.

Prin festivalul organizat de Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov  s-a dorit a fi promovată cultura specifică spațiului dintre Prut și Nistru, programul incluzând o suită variată de activități, de la „Basarabian Hugs” în Piața Sfatului, la un spectacol în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților, organizat în incinta Sălii Patria.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] mai mici. Ei dau ca exemplu preţul unei urcări cu telecabina până în vârful Muntelui Tâmpa, care se ridică la 20 de […]

Back to top button