Expres

Braşov. Taxele şi impozitele se vor putea achita online începând de luni. Majorări faţă de 2023…

Braşov. Taxele şi impozitele se vor putea achita online începând de luni. Momentan, başovenii nu pot ahita taxele și impozitele online, pe site-ul ghiseul.ro utilizatorii fiind întâmpinaţi de mesajul: „Momentan institutia Braşov BV a blocat platile cu autentificare. Va rugam reveniti. Va multumim pentru intelegere.
Din data de 28.12.2023 platile online vor fi suspendate pana pe 08.01.2024 pentru inchidere/deschidere an fiscal”.

Astfel, taxele și impozitele, inclusiv abonamentele pentru parcările de reședință, vor putea fi achitate online din 8 ianuarie, contribuabilii având la dispoziție următoarele modalități de plată:

  • ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • numerar sau card bancar, în lei, la stațiile de Plată SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/ );
  • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.brasovcity.ro (necesită cont de utilizator);
  • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul www.ghiseul.ro (necesită cont de utilizator).

Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/), secțiunea Taxe si impozite – „Modalități de plată“.

Braşov. Majorări faţă de 2023…

Pentru anul 2024, valorile impozitelor stabilite de Consiliul Local prin HCL. nr. 293/2023 au trebuit actualizate, în urma modificării Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 13,8 %. Aceasta înseamnă că deși Consiliul Local nu a crescut valorile de calcul, modificarea Codului Fiscal a adus o mărire cu 13,8 % a sumelor pe care contribuabilii le plătesc.

Vestea bună este că pentru plata cu anticipație, până la 1 aprilie, a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabil se acordă o bonificație de 10%, față de 5% până acum. Bonificația se acordă atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

În acest context, pentru anul 2024 Direcția Fiscală a oferit câteva exemple de impozit datorat de persoane fizice, astfel:

  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 295 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 217 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 187 lei;
  • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 153 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 691 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 520 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 349 lei;
  • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 163 lei.
  • Impozitul pe mijloacele de transport va fi și el, de exemplu, 73 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc, 102 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc, 328 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.575 lei pentru cele de 2.350 cmc, în timp ce pentru o mașină cu motor de 2870 cmc, o persoană fizică va plăti un impozit anual de 3.937 de lei, iar pentru una cu motor de 3350 cmc, impozitul va ajunge la 8.986 lei.

Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică. De exemplu, pentru un vehicul hibrid cu capacitatea cilindrică de 1.798 cmc, impozitul este de doar 15 lei, față de impozitul pentru un vehicul convențional cu aceeași capacitate cilindrică, în sumă de 295 lei.

Termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2024 sunt 1 aprilie și 30 septembrie. Până la 1 aprilie trebuie achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință.

Braşov. Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
3 luni în urmă

[…] lângă toate aceste taxe, un român are și alte obligații. Anual plătește taxele locale la casă, mașină, parcare, dar și TVA (taxa pe valoarea adăugată pentru fiecare produs […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare