Expres

BRAȘOV. Stadionul Municipal, această Fata Morgana care a sedus și abandonat autoritățile locale

  • pietris-bartolomeu.jpg
  • stadion2.jpg
  • stadion-arena.jpg
  • drum-bartolomeu.jpg
  • poteca3.jpg
  • 2016-09-23 13.24.13_222864.jpg
  • 2016-09-23 15.38.14_222863.jpg
  • dscn3814.jpg
  • poteca2.jpg
 

Întinderea de pietriș pe care o vedeți în foto 2 e încărcată de istorie, mai ales în domeniul sportiv.

Acolo a fost odată Stadionul Municipal Brașov, pe care s-au disputat meciuri memorabile (foto 1), sufletele a zeci de mii de fani făcând să vibreze la unison pentru fiecare pasă a jucătorilor pe care-i susțineau, cei „stegari” în special.

Cu siguranță, iubitorii fotbalului își amintesc de finala Cupei României Dinamo – Steaua, încheiată cu scorul de 0-1 (29 iunie 1989), de amicalul România – SUA, 0-2 (28 august 1991) sau de remarcabilul meci dintre Steagu’ Roşu Braşov şi Beşiktaş Istanbul, jucat în sezonul 1974/75 al Cupei UEFA, tot pe Stadionul Municipal Brașov. Îl puteţi viziona AICI 

Tot acolo își petreceau ore bune din noapte tinerii brașoveni din generația X (generația în blugi) a „Epocii de Aur”, în rarele ocazii în care li se permitea să se adune în număr mare ca să asculte interpretările artiștilor din „Cenaclul Flacăra”, coordonat de poetul Adrian Păunescu (fenomen cultural în perioada 1973-1985). Atunci erau singurele ocazii de exprimare, dacă nu de răbufnire a unor sentimente adânc ferecate în inimile adolescenților care visau intens să descopere o lume interzisă pe atunci. Vă oferim un moment de nostalgie AICI

Și tot acolo se aduceau anual elogii mai marilor acelei epoci, aceeași generație, de la mic la mare, făcând repetiții până la epuizare pentru o defilare sau un spectacol de două ore, viu colorat cu piese umane, în ziua de 23 august. În caz că doriți să vizionați un astfel de show comunist, iată o demonstrație din 1986

Stadionul Municipal Brașov a fost construit în anii ’70 și a fost demolat în 2008, pentru că se dorea construirea unei arene moderne pe locul său, „Brașov Arena”, de cinci stele conform standardelor FIFA și UEFA, în opinia autorităților locale, care au prezentat în anii următori, după ce zona ajunsese o pârloagă, un proiect grandios în acest sens.

Un brașovean a avut inspirația să filmeze ce mai rămăsese din stadion în anul 2007. Materialul video AICI 

Potrivit informațiilor pe care ni le-au prezentat cu mândrie autoritățile locale în 2008, noua arenă sportivă ar fi trebuit să aibă lejer o capacitate de 23.000 de locuri, toate acoperite. După dorința lor de atunci, stadionul trebuia să fie realizat și deținut de către FC Braşov, grupare patronată la acea vreme de Ioan Neculaie, în parteneriat cu Primăria oraşului, în fruntea căreia se afla și atunci, ca și acum, George Scripcaru. Investiţia totală pentru acest proiect a fost estimată la 30-40 de milioane de euro, cu contribuție egală de cele două părţi. (foto 3,4)

„Stadionul va avea o capacitate de 23.000 de locuri, va fi de cinci stele, cu tribună acoperită, cu nocturnă, cu gazon încălzit, pentru a nu fi probleme în perioada rece a anului, care durează destul de mult la Braşov. Va fi un stadion exclusiv destinat fotbalului, în plus fiind prevăzute spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, birouri, parcări sub şi supraterane, cu aproximativ 4.000 de locuri”, a spus Scripcaru într-o conferinţă de presă în 2008.

În plus, potrivit promisiunilor de atunci ale autorităților, ar fi trebuit ca „Brașov Arena” să fie al doilea stadion ca dotări şi mărime din ţară, după „Lia Manoliu” din Bucureşti. Complexul era prevăzut şi cu o sală de sport cu o capacitate de 6.000 de locuri. Lucrările aveau termen de finalizare a doua jumătate a anului 2010, susținându-se, iluzoriu, că stadionul este gata să găzduiască meciuri de la Euro 2012 (România intenționa să-și depună candidatura, turneul final amintit fiind găzduit, după cum se știe, de Ucraina și Polonia). Tot acolo ar fi trebuit să se desfășoare ceremoniile de deschidere și închidere ale Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediția de iarnă 2013.

Stadionul a fost demolat, dar proiectul grandios a fost abandonat, iar acum nu sunt decât, poate, 23 de milioane de pietricele, ce pot forma baza altor idei urbanistice, precum cele lansate în ultimul an: spital sau centru de evenimente de anvergură, precum festivalul berii sau concerte.

La finele anului 2013, datele proiectului au fost relansate, însă investiția ar fi trebuit să vină de la Guvern, după căutări zadarnice a unui investitor privat. Banii erau promiși prin Ministerul Dezvoltării, iar investiţia prevăzută se cifra la 30 de milioane de euro. „Cota” Primăriei Braşov se ridica la doar cu 20-30% din sumă. Stadionul, în top 4 de această dată în țară, după București, Cluj și Ploiești, ca mărime, ar fi trebuit să fie gata cel târziu în 2017. Și de această promisiune s-a ales praful, arena de la Brașov fiind „mutată” de guvernanți la Tg. Jiu. 

Exact cu un an în urmă, viceprimarul de atunci Ciprian Bucur a anunțat că pe locul fostului Stadion Municipal va fi realizată o platformă imensă de beton, unde, atunci când nu vor fi evenimente – de tip berar sau concerte, va fi o zonă de promenadă şi relaxare.

Acum avem o întindere de pietriș, străjuită de poteci de pământ și (non)trotuare crăpate, cu carosabil recent asfaltat, dar limitat, atât cât să facă legătura imobilelor mai vechi sau mai noi cu Spitalul Oncologic sau cu stația Municipal, capătul liniilor 5, 9, 13, 16. (foto 5-10)

 citeşte şi

UPDATE. BRAŞOV. Pe locul fostului Stadion Municipal, spaţiu potrivit pentru circ


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button