Expres

BRAŞOV. Serbare de Ziua Internaţională Sindrom Down

  • IMG_7683_207756.JPG
  • IMG_7688_207757.JPG
  • IMG_7689_207759.JPG
  • IMG_7684_207760.JPG
  • IMG_7694_207761.JPG
  • IMG_7695_207762.JPG
  • IMG_7696_207763.JPG
  • IMG_7697_207764.JPG
  • IMG_7699_207765.JPG
 

Câteva zeci de copii şi tineri braşoveni au petrecut astăzi câteva ore împreună, sărbătorind Ziua Internaţională a Sindromului Down.

Evenimentul, la care au participat şi familiile copiilor cu asemenea afecţiune, a fost organizat de către Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, în cadrul Complexului de Servicii de Recuperare „Cristian”. „21 martie a fost aleasă Ziua Mondială a Sindromului Down pe considerente medicale. Mai precis, este a treia lună din an care simbolizează unicitatea celor trei cromozomi 21 ce determină apariţia sindromului Down (trisomia 21). Ceilalţi au doar doi astfel de cromozomi”, au explicat reprezentanţii DGASPC.

La manifestare au participat cei 28 de beneficiari ai Centrului de zi „Casa Soarelui”, precum şi alţi copii cu sindrom Down din familii. Invitaţi le-au fost micuţii de la Grădiniţa nr. 29, reprezentanţi ai Centrului pentru educaţie incluzivă Braşov şi fanfara Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.
Copiii au cântat, au spus poezii, au dansat şi au confecţionat din hârtie o mulţime de obiecte decorative. Iar după spectacol, au luat masa împreună, ca într-o adevărată familie. Manifestarea s-a încheiat cu un recital susţinut  de fanfara Academiei.
Complexul de servicii de recuperare „Cristian” funcţionează în cadrul DGASPC Braşov şi asigura îngrijire, educaţie, abilitare/reabilitare (masaj, fizioterapie, kinetoterapie, logopedie), programe educaţionale, de recreere,  de socializare, de consiliere şi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă pentru copii cu afecţiuni neuro-motorii, copii şi tineri cu sindrom Down şi alte afecţiuni, precum şi sprijin şi consiliere pentru părinţi/reprezentanţi legali.
„Ne-am propus, ca în fiecare an, o sensibilizare şi o informare a opiniei publice cu privire la persoanele care suferă de sindromul Down. Scopul principal al manifestării este acela de a integra aceste persoane în comunitate şi de a le îmbunătăţi calitatea vieţii. Persoanele cu sindrom Down sunt mai retrase, motiv pentru care trebuie încurajate să socializeze. Mulţi dintre copii, după ce urmează programele specifice, se pot integra mai uşor în societate şi se pot dezvolta, dobândind deprinderi de viaţă independentă”, a menţionat dr. Adriana Măţan, şefa complexului amintit.

Terapiile începute din vreme îmbunătăţesc mult dezvoltarea copiilor

„Încă de la două luni mergem la centru şi facem diverse activităţi. O dată cu vârsta se îmbunătăţesc, se adaugă tot felul de terapii, diferenţa este uriaşă, iar sfatul meu pentru orice părinte care are un astfel de copil este să înceapă cât mai devreme terapiile, kinetoterapie, masaj, terapii educaţionale, prin joc şi joacă”, a explicat Claudia, o tânără mămică a unui copil cu sindrom Down, care a mai amintit că un alt lucru pentru cei mici este să fie integraţi în comunitate şi acceptaţi, nu marginalizaţi. Părerea ei este întărită de o altă mamă cu copil cu Sindrom Down, Tatiana, a cărei fetiţă, în vârstă de 12 ani, a fost integrată în învăţământul de masă. „Suntem beneficiari de şase ani ai Centrului Cristian. Nu am plătit terapiile, nici nu cred că ne-am fi permis, pentru că noi suntem şi de la sat. Sunt foarte mulţumită de progresele fetiţei, chiar se vede ce s-a lucrat. Dacă ne-am mai putea ajuta şi statul, ar fi foarte bine, mai ales că nu avem logoped”, a punctat femeia.
Potrivit ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 800 de nou-născuţi vii la nivel mondial. Acesta provoacă dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi problemele medicale asociate. „Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar (21) să fie descoperit.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare