Expres

BRAŞOV. Şedinţă CL „încinsă” pe tema termoficării

 

Prima şedinţă de după constituirea Consiliului Local Braşov a fost una specială, şedinţă „de îndată”, dar şi foarte „încinsă”, în ton cu canicula şi cu problema fierbinte a crizei termoficării. 

Deşi pe ordinea de zi se afla un singur punct: înființarea Comisiei speciale ce se va ocupa de gestionarea sistemului centralizat de termoficare brașovean, şedinţa a durat aproape două ore. Neînțelegerile au apărut de la început, de la numirea membrilor comisiei, propunerea viceprimarului Costel Mihai fiind să fie şapte, în care să fie reprezentate toate grupurile politice din forul deliberativ.
Discuțiile cele mai aprinse au fost în jurul nominalizării propunerii din partea grupului PER+FDGR. Cristian Macedonschi (FDGR) s-a autopropus, dar Marius Comșa (PER) a spus că cele două formaţiuni nu formează un grup, fiindcă înţelegerea fusese stabilită de fostul preşedinte PER, Ionel Goidescu, care a fost exclus din partid. Şi Comşa s-a autopropus. Pentru Macedonschi s-a votat de două ori, a doua oară fiind balotaj şi nici măcar colegul de partid, Arnold Ungar nu l-a ajutat. Până la urmă, Cristian Macedonschi s-a retras.
Astfel, comisia specială va avea următoarea componenţă: de la grupul PNL-UDMR – Ciprian Bucur, Carmen Ferghete Țop, Laszlo Barabas, PSD – Lucian Pătrașcu și Răzvan Popa, ecologistul Marius Comșa și Mihai Costel (PMP).

Reluarea furnizării apei calde, discutată în următoarea şedinţă CL

Discuţii încinse, pro şi contra, au fost şi la momentul stabilirii obiectivelor acesteia. Unii au confundat obiectivele cu atribuţiile comisiei, alţii au avut obiecţii filologice şi mulţi au remarcat că unele dintre obiective privesc chestiuni mult prea tehnice, pentru care este nevoie de experţi. Aşa se face că, deşi inițial fuseseră propuse 12 obiective, după dezbateri s-a stabilit un „decalog”, un punct fiind eliminat, iar altul comasat cu celelalte.
Termenul de funcționare a comisiei – trei luni nu a fost pe placul tuturor consilierilor, unii fiind de părere că este un orizont prea îndepărtat, având în vedere că de trei luni furnizarea apei calde în sistem centralizat către circa 10.500 de apartamente. Viceprimarul Mihai Costel a ținut însă să sublinieze că acest termen a fost stabilit tocmai pentru a fi îndeplinite toate obiectivele. „Termenul de trei luni este termenul maxim în care această comisie va trebui să atingă toate cele 10 obiective stabilite de Consiliul Local. Reluarea furnizării de agent termic, adică primul obiectiv, trebuie atins mult mai repede, de aceea, în prima şedinţă de Consiliu Local comisia va trebui să prezinte variantele de lucru pentru reluarea alimentării cu apă caldă a cetăţenilor din municipiul Braşov”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Printre altele, comisia specială va analiza activitatea de până acum a SC Tetkron, dar și soluțiile pentru reluarea alimentării cu agent termic. Totodată, va trebui să vadă și cum se pot acoperi cele 13,6 milioane de lei, bani din datoria de 16 milioane de lei pe care trebuie să o achite către producătorul privat de energie termică Bepco. Această sumă reprezintă reprezintă pierderile tehnologice pe care Tetkron le-a înregistrat în 2015, validate de ANRSC, dar pentru care aleșii locali nu au mai aprobat nici o hotărâre de CL, pe motiv că societatea şi-a pierdut licenţa.

„Decalogul” „Comisiei Tetkron”:

Identifică modalitatea optimă, legală şi fundamentată de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Braşov

Verifică stadiul derulării de către SC Tetkron SRL a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat atribuit prin concesiune sub forma gestiunii delegate.

Analizează (iniţial era „stabileşte”) consecinţele de ordin tehnic, economic şi juridic ale pierderii licenţei de operare în domeniul serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Braşov şi situaţia reală, actuală a consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică în Municipiul Braşov.

Emite un punct de vedere asupra situaţiei contractelor de concesiune şi de delegare de gestiune ca urmare a încetării lor de drept prin pierderea licenţei de operare şi consecinţele survenite în condiţiile legislaţiei privind regimul concesiunilor.

Analizează (iniţial era „verifică”) stadiul preluării bunurilor ce au făcut obiectul contractului de concesiune încheiat între Municipiul Braşov şi SC Tetkron SRL, conform Dispoziţiei de primar nr. 1831 din 27.04.2016.

Solicită un audit economico-financiar (s-a eliminat sintagma „la nevoie”) privind modul de asigurare la nivelul SC Tetkron SRL a serviciului public de alimentare cu energie termică precum şi asupra realităţii şi cauzelor pierderilor înregistrate.

Analizează modalitatea de desfăşurare a managementului în cadrul SC Tetkron SRL

Analizează modalitatea în care se pot stinge datoriile înregistrate la SC Tetkron SRL cu ocazia desfăşurării activităţii ce a făcut obiectul contractului de delegare a succesiunii.

Emite un punct de vedere (în loc de „apreciază”) asupra necesităţii întocmirii unui studiu de oportunitate privind organizarea unei eventuale proceduri de selectare a unui nou operator în domeniul energiei termice în Municipiul Braşov

Analizează impactul prevederilor Protocolului de cooperare pentru susţinerea implementării şi finalizării proiectului de construcţie al unităţii de producere a energiei termice în cogenerare aprobat prin H CL nr. 485/asupra procesului de reorganizare a serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Braşov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare