Expres

BRAŞOV. Scandal cu huiduieli la Tetkron

 

A fost gălăgie mare astăzi la sediul administrativ al firmei Tetkron, de pe Pictor Luchian. Nu a fost vorba despre braşovenii din cele circa 10.500 de apartamente, care fac duşuri reci din 7 aprilie. Circa 50 de angajaţi, în special personal tehnic, s-au dus vociferând să ceară socoteală conducerii. Oamenii, care sunt în perioada de preaviz, urmând a fi disponibilizaţi din 28 iulie, au aflat că nu li se vor plăti cele şase salarii compensatorii prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. Discuţia cu directorii, care le-au spus că societatea ce nu funcţionează de trei luni nu are de unde să dea aceşti bani, a fost tensionată, lăsându-se cu huiduieli şi acuzaţii vehemente.

Deşi la un moment dat, spiritele fiind încinse, protestatarii ameninţau că nu vor mai părăsi sediul Tetkron, în scurt timp s-a făcut linişte. Nemulţumirea mocneşte însă. Disponibilizaţii susţin că mai mult decât salariile compensatorii îşi doresc să îşi păstreze locul de muncă. Media de vârstă este foarte ridicată, cei mai mulţi au peste 45 de ani, şi se tem, pe bună dreptate, că nu îşi vor mai găsi alt job. „Avem un coleg care are 57 de ani. Lucrează din 1989 aici, adică a fost la CET şi ne-a preluat Tetkron. Unde să se mai ducă? Nu e nici de pensie, nici de angajat nu-l angajează nimeni. Este o problemă socială pentru toţi cei care suntem la Tetkron. Este şi problema oamenilor din aproape 11.000 de apartamente, care nu au apă caldă. Nici noi nu avem, că şi noi suntem racordaţi la sistemul centralizat. Iar acum ni se spune că nu ne dau nici salariile compensatorii!”, ne-a spus unul dintre cei care au participat la revoltă.

În ultimele trei luni, de când Bepco, căreia i s-a tăiat gazul, nu a mai livrat agent termic, angajaţii Tetkron – societatea aflată în subordinea Consiliului Local, care se ocupă de transportul, furnizarea şi distribuţia energiei termice – au stat pe tuşă. „Din două în două zile eram chemaţi că poate se dă drumul. Au zis să treacă alegerile, să aibă cine lua decizii, după ce consilierii de atunci nu au vrut să dea hotărârile acelea prin care se acopereau pierderile şi puteam să continuăm. Pe 1 iulie ne-au dat preavizele şi ne-au spus că la plecare se vor da banii la zi şi două salarii compensatorii, iar celelalte patru, până la finele anului. Ca apoi să spună că nu au de unde. De fapt, au bani, dar vor să-i ţină pentru cei care rămân, cei mai mulţi sunt TESA, cu salarii mari. Şi listele cu cei care pleacă, cei care rămân s-au făcut pe sub mână”, ne-a mai spus angajatul Tetkron, care consideră că sindicatul este inutil, după ce ar fi pactizat cu conducerea.

„Nu ştiu dacă o să mai avem cui să vindem energie termică”

„Societatea, în condiţiile în care se află, nevânzând nimic de trei luni, nu are de unde plăti cele şase salarii compensatorii. Oamenii au venit astăzi supăraţi, s-a făcut o adresă ce va fi transmisă Consiliului Local şi viceprimarului care are în atribuţii serviciul public de termoficare, domnul Costel Mihai, pentru a le aduce la cunoştinţă situaţia. Nu s-ar fi ajuns aici dacă s-ar fi aprobat hotărârile de Consiliu Local pentru acoperirea pierderilor tehnologice şi pentru continuarea activităţii, până la preluarea de către un serviciu nou, al Primăriei, a părţii de transport, furnizare, distribuţie. Noi am depus actele pentru licenţierea ca producător de energie. La data de 31 martie aveam 14 centrale termice care deserveau 4.358 de apartamente, de atunci s-or mai fi debranşat. Şi dacă ne apucăm de producţie, nu ştiu cui o să mai livrăm”, ne-a declarat directorul Tetkron, Liviu Mosora (foto).

El spune că din cei 176 de angajaţi pe care îi are societatea, 104 au primit notă de concediere. „Ar fi trebuit să plece 113, dar unii şi-au cerut demisia, că şi-au găsit alt job, alţii au ieşit la pensie ori nu au mai primit aviz de la Medicina Muncii pentru a lucra. Am stabilit, împreună cu sindicatul, în comisie paritară, criteriile de disponibilizare: ultima evaluare profesională a angajatului, reducerea pe posturile unde era doi şi criteriul social”, a explicat Mosora. Directorul Tetkron spune cu îngrijorare că nici situaţia celor rămaşi nu e prea bună, de vreme ce deciziile în privinţa serviciului de termoficare întârzie. Tot lipsa de decizie, cum ar fi lichidarea Tetkron, a făcut ca angajaţii să fie ţinuţi acasă trei luni şi plătiţi ca şi cum ar fi muncit. Salariul mediu din societate este de 1.700 de lei net.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare