Expres

BRAȘOV. Prof. pr. Vasile Oltean nu mai e director al Muzeului Primei Școli Românești

 

Puțini brașoveni nu știu cine este profesorul Vasile Oltean, mulți (nu doar brașoveni) îl identifică, pe bună dreptate, cu Muzeul Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, instituția în care lucrează de peste 50 de ani, căreia i-a jertfit totul, chiar și finanțele familiei. A adus-o la rang de complex muzeal, i-a pus în valoare toate comorile ascunse, dar a trăit în ultimii ani amărăciunea de-a vedea cum trec luni întregi fără ca măcar un vizitator să-i treacă pragul. Profesorul Vasile Oltean a fost hirotonit preot acum mai bine de 15 ani, iar la doctoratul în filologie s-a adăugat cel în teologie. A continuat să studieze, să caute prin arhive, să scrie cărți cu o mare valoare documentară și să se zbată pentru supraviețuirea muzeului, pentru reabilitarea lui și a arhivei Bisericii Sf. Nicolae, în curtea și sub oblăduirea căruia se află. Acum, prof. pr. dr. dr. Vasile Oltean s-a retras de la conducerea instituției, dar va rămâne ghid în muzeu. Nu se știe când și pe cine va mai ghida. Redeschiderea muzeelor, de vineri, ar fi salvarea, dar cum grupurile mai mari de trei persoane nu sunt permise încă, iar încasările din ultimele luni sunt zero, va fi greu de repus pe linia de plutire.

Muzeul trăiește exclusiv din taxa de intrare a vizitatorilor. Cred că suntem singurul muzeu din ţară finanțat astfel. Din punctul acesta de vedere problemele sunt foarte mari, de aceea am şi ajuns în situaţia în care să avem opt muzee în jurul bisericii (nota red. – în curte, făcând parte din compleul muzeal), pe care nu le deschide nimeni pentru că nu sunt promovate din lipsă de bani”, a explicat fostul director pentru bzb.ro. 

Noul director este preot dr. Sebastian Pârvu, venit de la Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare