Expres

BRAŞOV. Probleme patrimoniale ţin turnurile şi bastioanele închise

  • img-0940.jpg
 

Turnurile şi două dintre bastioanele Braşovului stau închise, din cauza unor probleme patrimoniale, iar când conducerea Consiliului Judeţean credea că situaţia este pe cale a se clarifica şi vor putea fi redate circuitului turistic un nou act normativ vine să pună piedici.

Luna trecută, plenul Consiliului Judeţean a decis ca Bastionul Postăvarilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Galeria din Turn, Turnul Arta Metalului, Turnul Lemnarului și Bastionul Graft să nu mai fie administrate de Consilprest, firma aflată în subordinea CJ Braşov. Conducerea societății solicitase de anul trecut să fie degrevată de sarcinile legate de obiectivele menționate, după ce înregistrase pagube considerabile, la fel ca și în cazul Complexului Agrement de sub Tâmpa. Însă problema, constatată şi de Curtea de Conturi, era că, deşi înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, turnurile şi bastioanele au ca proprietar tabular municipiul Braşov. În aceeaşi situaţie patrimonială complicată este şi Casa Sfatului, unde funcţionează Muzeul de Istorie. Acesta este funcţional, dar nu pot fi făcute lucrări de reparaţii şi de investiţii. După decizia consilierilor, turnurile au fost preluate de CJ, care urma să le predea municipiului Braşov, proprietarul înscris în Cartea Funciară. „Intabulată este Primăria, dar pe obiectele de inventar pe Legea 972/2002 suntem noi, CJ. Prin colaborarea pe care o avem cu Primăria Braşov, trebuie să găsim soluţii pentru ca fie administrarea să fie făcută de municipalitate, fie Primăria să ne dea dreptul să administrăm noi obiectivele. Noi ne-am propus să le dăm spre administrare Muzeului de Istorie”, a explicat la acel moment Claudiu Coman (foto 2), vicepreşedinte al CJ Braşov.

O lege nouă complică mai mult situaţia

În grija Muzeului de Istorie a ajuns deja Bastionul Graft, care este jumătate al CJ, jumătate al unei persoane fizice. Acesta a fost redeschis, după ce a fost deja amenajată o expoziţie. Consiliul Județean a păstrat lacătul pe ușa primului muzeu virtual din România, care a fost amenajat în incinta Bastionului Postăvarilor, ca de altfel și pe turnurile de pe Dealul Warthe, aşteptând să fie rezolvate problemele patrimoniale menţionate. Recent, a apărut un nou act normativ care pune bețe în roate acestui demers. „Am fost informați de către Prefectură cu privire la apariția unui act normativ prin care o instituție publică nu mai poate da în administrare altei instituții un obiectiv din patrimoniul său. Am aflat de această situație, după ce Primăria Brașov a vrut să ne dea în administrare centrul de comandă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Asta blochează şi ceea ce voiam să facem cu turnurile şi cu bastioanele. Acum, juriștii Consiliului studiază ce posibilități avem pentru a clarifica această problemă patrimonială. Inițial, noi doream să scoatem aceste obiective din patrimoniul CJ, sigur, cu un raport în care să se consemneze şi investiţiile făcute de-a lungul timpului, când acestea au fost permise, iar Primăria să le dea cu drept de administrare CJ Brașov, care să le predea la rândul său în administrarea Muzeului de Istorie. Dacă nu mai există această posibilitate, probabil va trebui să facem un parteneriat între CJ, Primăria Brașov și Muzeul de Istorie, dar în loc să simplificăm lucrurile, mai mult le complicăm”, a subliniat Claudiu Coman. Până la clarificarea acestei situații, toate bastioanele și turnurile rămân închise și nici nu se vor putea executa lucrări de întreținere.

Agrementul şi Olimpia, în evaluare

De asemenea, Complexul Agrement, administrat de către Consilprest SRL, este închis din luna noiembrie a anului trecut, motivul fiind că în sezonul rece încasările erau mai mici decât cheltuielile. CJ a încercat să închirieze clădirea, iar în luna ianuarie a acestui an a fost organizată chiar şi o licitaţie, la care însă nu s-a prezentat nimeni. Atunci, „preţul de strigare” a fost stabilit la 318.710 lei/an. Demararea unei noi proceduri se va face începând de la reevaluarea centrului. Şi Baza Sportivă Olimpia, asupra căreia CJ a redevenit proprietar, ar urma să fie scoasă la închiriat, tot după realizarea unei noi evaluări. „Nu putem doar să le îngrijim, să le conservăm şi să ne spălăm pe mâini. Trebuie să le redăm utilitatea, menirea lor este să funcţioneze în beneficiul comunităţii”, a punctat Coman.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare