Expres

BRAȘOV. Premieră națională: defibrilatoare automate în Universitatea Transilvania

 

Șase dintre corpurile Universității Transilvania din Brașov au acum câte un defibrilator simplu de folosit și oameni pregătiți pentru asta, fiind singura instituție de acest gen din România cu asemenea dotare. Mai mult, aparatele au fost amplasate în așa fel încât să poată fi folosite și în comunitate, în zona adiacentă clădirilor.

Echiparea cu aparatele care pot salva viața s-a făcut în urma unui proiect cu care medicul Cristina Vecerdi, asistentul Ioan Motoașcă (ambii de la UPU-SMURD Brașov), Alexandru Georgian Lăcuricean și Raluca Maria Gioroc au câștigat un grant de 100.000 de lei dintre cele oferite de Universitatea Transilvania prin programul „Noi dezvoltăm Universitatea”.
Concret, în perioada iunie-septembrie 2019, în cadrul proiectului „Campanie pentru învăţarea primului ajutor la Universitatea Transilvania din Braşov; realizarea infrastructurii necesare şi instruirea comunităţii academice”, 246 de persoane din universitate au fost instruiți în ceea ce privește acordarea primului ajutor: să aplice manevrele de resuscitare și să utilizeze un defibrilator extern automat. Au fost achiziționate și montate șase defibrilatoare externe, două manechine de instruire pentru resuscitare, la care se adaugă, pentru viitoare instruiri, două sisteme pentru DEA (defibrillator automat). „E prima universitate din România care instalează defibrilatoare automate și sunt primele din Brașov. Având în vedere că o bună parte din aceste corpuri ale Universității se află în zona centrală a Brașovului, care este un oraș turistic și un oraș universitar, am decis ca defibrilatoarele să fie la ieșirea din clădire, în zona portarului, astfel încât să poată fi folosite și în comunitate, la nevoie. Există și un plan dat către Dispeceratul unic 112, astfel încât cei de acolo să știe unde se află aceste defibrilatoare“, a explicat dr. Cristina Vecerdi, coordonatoarea UPU – SMURD Brașov.

Dr.  Cristina Vecerdi și  Ioan Motoașcă s-au implicat în acest proiect în calitate de doctoranzi ai Universității Transilvania, programul prin care au obținut acest grant fiind unul destinat studenților de la toate nivelurile (licență, master, doctorat). Proiectul este extrem de util, chiar vital: „Cu fiecare minut care trece până la defibrilare în cazul unui stop cardiorespirator, șansa de supraviețuire scade cu 7-10%. De aceea au fost scoase din mediile medicale și mult simplificate aparatele de defibrilare, pentru a putea fi utilizate de cât mai multe persoane, cu o instruire minimă, până la sosirea echipajelor calificate”, a explicat dr. Vecerdi.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare