Expres

BRAȘOV. Pioase omagii de la familie, șaguniști și colaboratori / Profesorul Topolog va fi înhumat luni

 

Plecarea dintre noi a profesorului și scriitorului Ion Popescu Topolog (BRAȘOV. S-a stins Ion Popescu, scriitor și profesor, fost director la „Șaguna”) a lăsat un gol dureros nu doar în familia sa – soția, cei trei copii și nepoții – ci și în marea familie șagunistă (de multe generații și de pretutindeni) și în lumea literară brașoveană, care îi aduce pioase omagii.

Familia și colaboratorii ne-au transmis mai multe mesaje în care fac și anunțuri despre locul și datele în care se vor desfășura ritualurile inevitabilei despărțiri.

„S-a stins din viață profesorul și scriitorul Ion Topolog Popescu.
Născut din părinții Dumitru și Floarea – țărani înstăriți –, la 27.12.1933, în comuna Berislăvești, județul Argeș (acum Vâlcea).
A urmat școala primară în comuna natală (sat Scăuieni), apoi Școala Normală de Băieți „Andrei Șaguna” (respectiv Școala Pedagogică din Sibiu),între anii 1945-1952, după care și-a continuat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Filologie-Istorie, în perioada 1952-1956.
Și-a început profesoratul la Liceul „Șt.O.Iosif” din Rupea (1956-1960), l-a întrerupt între 1960-62, timp în care a lucrat ca secretar de studii muzicale la Teatrul Muzical Brașov.
În 1962, revine în învățământ ca profesor la Liceul Nr.1, respectiv „Andrei Șaguna” din Brașov, unde își desfășoară activitatea de profesor și director până la pensionare (1996).
În paralel, s-a dedicat și creației literare, scriind poezie, proză, teatru, eseu, articol literar, pentru care, în 1975, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Mai multe volume ale sale, între care „Torna, torna, fratre”, „Pașii”, „Cicoarea”, „Urmașii lui Euclid”, „Tatăl și fiul” (vol. I și II), „Chemarea țărmului la Acvileia”, „Chiron” (vol. I și II), „Nufărul Alb”, „Povestiri de la Pontul Euxin”, „Cassey”, „Judith”, „Avram Iancu la Baia de Criș” (teatru) au fost distinse cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania, inclusiv Premiul Opera Omnia.
În 1957, s-a căsătorit cu învățătoarea Antonia-Claudia Tarcea (născută în satul Paloș-Ardeal) și au avut trei copii: Ciprian, Radu, Betina, și ei acum cu familiile lor.
După 1989, a fost consilier local și județean din partea ecologiștilor (MER și FER), temporar și cadru universitar, și director al Centrului Cultural Reduta.
A desfășurat o bogată activitate culturală în Brașov și în țară, a călătorit (dar numai după 1989), lăsând și cărțile „Spre Tara Făgăduinței, Israel” și „Călătorind în China”.
Ion Popescu Topolog s-a dedicat Brașovului și liceului șagunian, elevilor săi, cărora, acum, la despărțire, le adresează același sincer și cald salut de fost dascăl.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Soția, copiii și foștii elevi șaguniști


„Priveghiul va avea loc duminică, 15 august 2021, ora 18, la capela Cimitirului de pe Livada Poștei Brașov.
Înmormântarea va fi în ziua de 16 august 2021, ora 10, în același loc.
Masa de pomenire – la restaurantul „Roata Norocului”, str. Crișan nr.6.

Mesaj către șaguniști: «Vă mulțumesc că m-ați primit în 1962 și mi-ați dat din învățătura voastră. A fost cel mai bun lucru din viața mea. Să ne oferim o floare și o amintire. La revedere!»

Soția Luminița
Copiii Ciprian, Radu, Betina
Nepoții Patricia, Alexandru, Antonia, Ștefania”

„OMUL bun și generos, profesorul și scriitorul Ion Topolog Popescu a plecat la Tatăl Ceresc mult prea repede și având încă multe proiecte în plan și nefinalizate.
Gabriela Daraban, directoarea Editurii Pastel, colaboratoarea și prietena de suflet din ultimii 22 de ani, îi mulțumește pentru încrederea și suportul necondiționat primit de-a lungul timpului și se roagă să aibă drum lin în Lumină!
Va rămâne mereu în amintirea sa, a familiei și prietenilor”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare