Expres

BRAȘOV. Peste 65% dintre școli au aviz sanitar în curs de expirare

 

Clopoţelul sună mâine „de intrare” în anul şcolar 2016/2017 şi pentru circa 81.000 de copii braşoveni, de la grădiniţă până la liceu. Unele dintre unitățile de învățământ sunt încă în șantier, iar cele mai multe funcționează cu aviz sanitar în curs de expirare sau doar cu declarația pe proprie răspundere a directorului.

Potrivit Arianei Bucur, inspector general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, mâine își deschid porțile, în județul Brașov, 441 de unități de învățământ (inclusiv cluburi sportive școlare și centre de perfecționare a cadrelor didactice), doar 181 având personalitate juridică.
În catagrafia școlară pe care Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov a trimis-o ministerului, datele sunt surprinzătoare: toate cele 421 de unități (229 de grădinițe, 150 de școli și 42 de licee) au aviz sanitar de funcționare. Ulterior, directoarea DSP Brașov, dr. Lavinia Buvnariu, ne-a explicat că de fapt unitățile de învățământ au avizele sanitare, date pe un an calendaristic, în curs de expirare, unele cu planuri de conformare, iar acolo unde au fost reînnoite asta s-a făcut în baza declarației pe proprie răspundere a directorilor, inspectorii DSP fiind în controale pe teren până la finele lunii. „Unele, în primul rând prin mediul rural, prin zona Rupea sau prin Țara Făgărașului, au planuri de conformare cu măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire până la sfârșitul lunii septembrie. Până atunci sunt în control inspectorii noștri, să vadă dacă au făcut ce aveau de făcut: reparații, igienizări, apa potabilă. Cele care sunt cu planuri de conformare sunt creșe și grădinițe, dar nu în Brașov și în jurul Brașovului. Pe aici și-au rezolvat problemele, primăriile au investit cât au putut. De abia în octombrie o să avem o situație exactă și actualizată. Dar asta e legislația mai nouă, se permite avizarea pe declarația asta pe proprie răspundere. Iar controalele sunt făcute de la 1 septembrie, că tot așa spune legea și oricum în august nu îi găseam pe directori. Dar în iulie noi le-am transmis, prin Inspectoratul Școlar, ce au de făcut pentru a obține avizele”, ne-a declarat șefa DSP.

Mai sunt probleme cu apa potabilă

La rândul său, Ariana Bucur nu crede că toate unitățile din învățământ îndeplinesc condițiile pentru un aviz sanitar de funcționar. Ea spune că 65% dintre școlile din județ au avizele din 2015, cele mai multe expirând în octombrie-noiembrie, anul acesta, și că sunt unități care au probleme cu apa potabilă, dând exemplu Dumbrăvița, care vor primi condiționat autorizarea sanitară. „65% dintre unităţile de învăţământ vor începe noul an şcolar cu autorizaţiile sanitare de funcţionare valabile de anul trecut, care expiră probabil în lunile octombrie-noiembrie. Nu este o situaţie clară a acestor avize, pentru că în funcţie de unitate, expiră în luni diferite. În această perioadă, ele vor trebui să refacă documentaţia şi o să depună pentru reînnoirea lor, care se dau pe an calendaristic. Sunt şcoli unde a expirat autorizaţia, au fost depuse documentaţiile şi se aşteaptă avizul”, a explicat Ariana Bucur.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare