Expres

BRAȘOV. Penurie de ser antiviperin

 

În plin sezon turistic, în spitalele din România nu mai sunt fiole de ser antiviperin sau acestea nu mai sunt în termenul de valabilitate. Ultimul lot care a fost trimis spitalelor a expirat la finele lunii mai. De atunci, spitalele au trimis comenzi pentru ser antiviperin, însă acestea nu au fost onorate.

Din 31 mai, aproape niciun spital din ţară nu mai are doze de ser antiviperin aflate în termenul de valabilitate. Ultimul lot care a fost distribuit către unităţile medicale a expirat la sfârşitul lunii mai. De atunci, au fost anunţate de această situaţie Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) Brașov şi au fost plasate comenzi către compania distribuitoare de ser antiviperin, Unifarm. Însă, compania nu a livrat deocamdată comenzile, deşi ar avea doze pe stoc, potrivit Mediafax.

Brașovul are șase și a mai cerut 13

Și Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brașov a făcut o evaluare a stocurilor și a solicitat un necesar unităţilor medicale din judeţ. Potrivit directorului executiv DSP Brașov, Denisa Secuiu, în 11 iunie, cu o revenire pe 14 iunie, necesarul a fost trimis mai departe Ministerului Sănătăţii. Dintre cele 18 unități sanitare cu paturi, publice și private, din județ, doar câteva au solicitat serul, în total 13 fiole. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov a cerut trei, Spitalul Municipal Săcele și Spitalul Municipal „Dr. Ioan Tulbure” Făgăraș, tot câte trei, Unitatea de Asistență Medico-Socială din Sânpetru – două, Spitalul Clinic de Copii și Spitalul Municipal Codlea – câte 1.
Conform aceleiași surse, acum, există pe stoc cinci fiole la SCJU și una la Spitalul Clinic de Copii, toate achiziționate încă din 2018, situația fiind valabilă până la finele lunii mai 2019, timp în care nu a fost consumată nici o doză. Pe de altă parte, din surse foarte sigure, s-a administrat ser antiviperin copilului de doi ani din Săcele, care a ajuns în 7 iunie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Copii, cu antebrațul umflat, în urma unei mușcături de șarpe. „Eu știu că a fost doar o suspiciune, doar din spusele mamei ar fi fost mușcat de șarpe, și nu s-a mai administrat. Avem pe stoc o fiolă, nu ne permitem să ținem mai multe și să expire, pentru că preţul este uriaş, 2.300 de euro flaconul”, a declarat Monica Săbăduși, managerul Spitalului Clinic de Copii, care a cerut să formulăm întrebările în scris, pentru a nu exista neînțelegeri.

Controversă: se mai poate folosi după expirare?

Unii directori de spitale din țară spun că serul se poate folosi, chiar dacă termenul de valabilitate a fost depăşit, și vorbesc de șase luni, alții de două luni. „Cele cu  data de expirare 31 mai 2019 mai pot fi folosite pentru că la forumul naţional de la Bucureşti, cu doamna ministru, ne-a informat că s-au verificat la Controlul Medicamentului, la societatea naţională şi au valabilitate încă două luni”, a precizat Codruț Munteanu, managerul Spitalului Judeţean Neamţ, pentru Mediafax. „Aceste vaccinuri se pot folosi încă 6 luni de zile în siguranţă, dacă sunt depozitate conform normelor şi în mod corespunzător, iar după 6 luni, dacă nu se observă o schimbare de culoare, se pot administra pe bază de declaraţie proprie a pacientului. Noi am făcut comandă în urmă cu o lună şi ceva, pentru refacerea stocului, dar vaccinurile nu au încă autorizaţie de punere pe piaţă”, a afirmat Robert Andras-Nagy, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, pentru aceeași sursă. Deşi admit că sunt acceptate unele marje, specialiştii în epidemiologie susţin însă că după atingerea termenului de valabilitate produsele nu ar mai trebui folosite. „Există însă la preparatele medicamentoase şi chiar biologice, există câte o marjă în care fiecare producător stabileşte dacă mai poate fi folosit o lună sau două luni sau trei luni după expirarea termenului. În principiu, o dată termenul expirat, el nu trebuie folosit”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, profesor de epidemiologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Cât despre folosirea produselor după expirare, Doina Azoicăi susţine că „producătorul, dacă îşi asumă această responsabilitate şi spune , înseamnă că el a evaluat şi are dovezile că nu poate să facă rău, că nu poate să genereze o reacţie postadministrare”.

Sibiul se bazează pe Brașov

Conducerea Spitalului de Urgenţă Sibiu se bazează pe sprijinul colegilor din alte judeţe, în cazul în care vor avea nevoie de ser antiviperin. „În cazul în care se întâmplă ceva, noi am luat legătura cu Braşovul care are nişte doze valabile şi sperăm să nu aibă şi ei probleme şi să ne dea”, a declarat Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru aceeași sursă.

Un singur producător în lume

După ce DSP-urile au asaltat Ministerul Sănătății și Unifarm, acum câteva zile, în țară au fost aduse doze noi de ser antiviperin care pot fi distribuite spitalelor care se confruntă cu probleme. În perioada următoare, vor veni și alte doze pentru a nu mai ajunge în criză, a explicat directorul Unifarm, Adrian Ionel: „În acest moment în depozitele Unifarm avem stocuri pentru situații de urgență pentru acest ser antiviperin, urmând ca în perioada imediat următoare să mai sosească încă 300 de fiole de ser antiviperin. Această sincopă nu s-a datorat nici Ministerului Sănătății, nici Unifarmului, nici spitalelor. A fost vorba de un lot pe care l-am primit ca și comandă, iar acest lot a fost declarat neconform. Câteva zile a durat până am luat un lot nou de la un alt producător, identificarea acestuia făcându-se cu mare greutate, deoarece a rămas singurul din lume la acest moment care produce acest ser pentru specificul viperelor din România”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button