Expres

BRAȘOV. Părăginitul Mârzescu valorează 21 de milioane de lei. Spitalul TBC îl ia pe inventar

 

Vehiculat la stadiul de zvon încă de anul trecut, planul de mutare a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie (Spitalul TBC, cum este cunoscut) pe platforma Mârzescu (detalii: BRAȘOV – ALARMANT. Se mută spitalul TBC în centrul orașului?!), pare că va deveni realitate mai curând decât se credea, dacă în ședința de plen de vineri, 31 iulie, consilierii județeni își vor da acordul pentru darea în administrare către acesta a Pavilionului Mârzescu (șase corpuri de clădire), deţinut acum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Ideea a fost formulată explicit în strategia de reorganizare a unităților spitalicești din municipiu (detalii: BRAȘOV. „Leacul” deficiențelor din spitale, reorganizarea: TBC la Mârzescu, Psihiatrie la Sânpetru, Infecțioase la Județean), făcută publică de către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, după ce fusese discutată cu președintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, prefectul Judeţului Braşov, Cătălin Văsii, şi directoarea DSP Braşov, dr. Andrea Neculau.

Propunerea (oficializată printr-o adresă din 28 mai) ca Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov să fie relocat, etapizat, pe platforma Mârzescu a venit de la managerul unității sanitare, dr. Dan Moraru, printre argumente fiind faptul că pentru trei dintre cele șase pavilioane de la Stejeriș se plătește chirie, ceea ce împiedică investițiile în modernizare și dezvoltare, atât de necesare

„Pe de altă parte, Spitalul Mârzescu este locul ideal pentru acești pacienți, care vin cu recomandare pentru spitalizare de la dispensarul din curtea spitalului. Astfel, nu ar mai exista riscul să se plimbe prin oraș sau să îi «pierdem» pe drum în sensul că se răzgândesc până să ajungă la spitalul de pe Aleea Dealul Spirii. Cât privește transmiterea bolii, este adevărat că tuberculoza este contagioasă și se transmite prin aer, dar nu în spații deschise sau doar pentru că stai de vorbă cu bolnavul. În plus, avem nevoie de înființarea de noi servicii, precum și de dezvoltare pe partea de cercetare, deci avem nevoie de noi spații de care nu dispunem”, declara, în octombrie 2019, dr. Moraru.

Printre altele, ar trebui amenajat și cabinetul pentru consultul cetățenilor în vederea avizului pneumologic necesar pentru permisul de conducere, conform legislației introduse anul trecut, prin care să se elimine riscul sindromului de apnee în somn. 

Așadar, prin amplasarea în aceeași curte a tuturor serviciilor medicale, a mai spus dr. Moraru, se reduc la minim riscurile posibile determinate de afecţiunile contagioase, datorită urmăririi cu rigurozitate a pacienților TB care se prezintă la Dispensarul TB Brașov (str. Sitei), „prevenindu-se astfel răspândirea bolilor infecto-contagioase, faptă penală incriminată de art. 352 Cod Penal, respectiv «zădărnicirea combaterii bolilor»”.

Pe de altă parte, dr. Dan Moraru a obținut recent prelungirea contractului de închiriere, cu un an, pentru pavilioanele 4, 5 şi 6 de la Stejeriş, la o chirie de 6.000 de euro pe lună.

Dacă în cazul Spitalului de Boli Infecțioase, care va fi preluat  tot de Spitalul TBC (detalii: BRAȘOV. Spitalul de Boli Infecțioase nu va mai fi „rupt” între Județean și „Pneumo”, dar…) se păstrează activitatea de specialitate în clădirea de pe Mihai Viteazul, darea în administrare de către SCJU înseamnă relocarea secţiilor de la Mârzescu (Oftalmologie, ORL, Interne, Oncologie, Geriatrie, Nefrologie şi Centrul de Dializă) către Staționarele Central, Tractorul, Astra. Unele secții revin de unde au plecat cu ani în urmă.

Situație juridică încurcată

Să mai spunem că, așa părăginit cum e, Mârzescu are valoare de inventar de 20.937.422 lei. Să sperăm că măcar acum să fie reabilitat. Pentru asta, e nevoie de clarificarea situației juridice. Clădirile sunt în domeniului privat al judeţului, iar terenurile pe care sunt edificate aparțin Statului Român, pentru că, prin hotărârea Primăriei nr. 11.864/1940, municipalitatea braşoveană „donează Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale, pentru Administraţiunea Generală a Casei Sănătăţii pentru Clădiri Spitaliceşti terenul numit «Livada lui Trausch», teren în suprafaţă de 30.500 mp”. În Contractul de Donaţie încheiat la 23 ianuarie 1942 se face menţiunea că în cazul când terenul donat sau edificiile zidite pe el se vor folosi pentru alte scopuri decât pentru spitale, terenul donat va reintra de drept fără vreo altă formalitate sau despăgubire în proprietatea municipiului Braşov.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare