Expres

BRAȘOV. Orban și câțiva miniștri, așteptați să discute despre „deținuții” inocenți

 

Premierul României, Ludovic Orban, Renate Weber, Avocatul Poporului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Mădălina Turza, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, parlamentarii și europarlamentarii de Brașov, reprezentanți ai autorităților județene și locale brașovene, dar și experți în domeniu, părinți adoptivi și copii adoptați sau tineri dezinstituționalizați sunt așteptați să răspundă la întrebarea „Cui servește Legea adopției din România, atâta timp cât, peste 50.000 de copii abandonați sunt «suspendați» în sistem de când au venit pe lume?”, în cadrul dezbaterii publice, care va avea loc la Aro Palace Brașov, astăzi, de la ora 13.00.
Evenimentul este organizat de Asociația Catharsis, condusă de inimoasa Azota Popescu, care luptă de aproape 30 de ani pentru o soluție reală la problema copiilor abandonați, alta decât instituționalizarea.
Dezbaterea vine într-un moment în care se remarcă o schimbare majoră de atitudine la Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie. Dacă, până acum, zeci de mii de copii intraţi în sistem nu erau declaraţi adoptabili nici măcar la majorat, când ies de sub protecţia statului, deşi legea spune că în 6 luni trebuie declaraţi adoptabili, acum cei care nu fac toate demersurile în acest sens riscă amenzi. Autoritatea şi-a propus deblocarea şi eficientizarea procesului de adopţie. Astfel, la sfârşitul acestei luni expiră termenul dat Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului pentru revizuirea Planurilor Individualizate de Protecţie ale copiilor care, din raţiuni nejustificate, sunt blocaţi în sistem. La nivelul Autorităţii Naţionale a fost elaborat Planul de Acţiune „Copii, nu dosare”. „În sfârşit, cineva ia taurul de coarne! Am văzut zilele trecute o postare pe facebook care mi-a atras atenţia. Scris cu majuscule «COPII, NU DOSARE!». Este exact ceea ce aşteptam de ani de zile! Ştim cu toţii ca viaţa unui copil abandonat este închisă în zeci, sute, mii de pagini aflate între coperţile unui dosar. Aştept de 15 ani un parteneriat de acest fel cu autorităţile statului!”, a declarat preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu. În acest moment, în „orfelinatele” (centre de plasament, case familiale etc) României sunt instituționalizați peste 50.000 de copii, iar alţi 10.000 se află în spitale, cu diverse boli sau dizabilităţi, tot sub umbrela instituțiilor. Cei mai mulţi dintre aceştia ar fi trebuit să fie declaraţi adoptabili în maxim 6 luni de la intrarea în sistem, însă direcţiile de protecţia copilului din întreaga ţară au reuşit asta pentru mai puţin de 5.000 de copii.  De aceea, cea mai mare parte a bugetului Consiliului Judeţean, la Brașov, merge spre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Din păcate, în loc să le oferim copiilor şansa la o familie, îi ţinem blocaţi în sistem, iar când aceştia împlinesc 18 ani ajung, în majoritate, oameni ai străzii, asistaţi social sau infractori. Odată cu venirea Mădălinei Turza la Autoritatea Naţională, lucrurile pare că au pornit pe calea cea bună, însă este nevoie de modificări în Legea Adopţiei, pentru că România să găsească soluţia optimă la această problemă”, mai spune Azota Popescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare