Expres

BRAȘOV. „Ora magică la naștere” și „Biblioteca pentru mămici” la Maternitate

 

Sunt două proiecte de suflet nou introduse, alături de „Școala mamei”, care a fost reluată.

După ce a scăpat de șantierul de reabilitare a corpului vechi, care a fost un calvar pentru câțiva ani, cât timp a fost redus numărul de paturi și de săli de operație și orice spațiu a fost „rechiziționat” în scopuri strict medicale, la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” Brașov au fost introduse proiecte noi și reluate altele, menite să facă mamelor și copiilor viața mai ușoară.

Astfel, la Maternitatea Braşov a fost introdusă „Ora magică la naştere”, indiferent dacă mămicile nasc natural sau prin cezariană. „Ora magică” există la privat de mai mult timp, iar de acum, este şi în maternitatea de stat. „Practic, după naştere, indiferent că este naturală sau cezariană, se aduce mama la copil, la o oră după naştere, stau împreună, se împrietenesc, copilul este pus la sân. Stau o oră, o oră şi jumătate şi vorbim aici efectiv despre contactul direct între mamă şi copil care, până acum, cel puţin la noi, nu exista”, a explicat dr. Mircea Preda, managerul spitalului. Până de curând, o gravidă care năştea natural, de exemplu, stătea 4 sau 5 ore sub supraveghere la sala de naştere, apoi era mutată în salon, iar după aproximativ 2 sau 3 ore i se aducea copilul, a mai spus dr. Preda. Însă, studiile au arătat că un contact imediat „piele pe piele” a mamei cu nou-născutul are efecte benefice foarte mari. „S-a constatat că acest contact precoce între mamă şi copil ajută fantastic de mult la dezvoltarea relaţiei afective între mamă şi copil şi, în plus, ajută foarte mult la alăptat, ulterior”, a precizat managerul unităţii medicale.

Cei care vor să contribuie pot dona cărți

Câteva volume constituie prima bibliotecă de pe Secţia de Terapie Intensivă neonatală Maternității Braşov. Un „proiect de suflet”, iniţiat acum două luni, de medicii de aici, pentru mămicile care vin la copilaşii născuţi prematur ce stau în incubator. „De cele mai multe ori, când ai un copilaş bolnav, îţi e greu să te manifeşti în prezenţa lui, îţi este teamă că ai putea să-i faci rău. Aşa că sunt multe mămici care stau în linişte aici, tremurând şi de multe ori plângând. Este o atmosferă grea şi încercăm să schimbăm asta, să le ajutăm să schimbe şi ele ceva, într-o relaţie de normalitate: să stea de vorbă cu copiii lor şi, dacă nu ştiu ce să le spună sau cum să-i încurajeze, să le citească o poveste, o rugăciune, să se simtă mai aproape unii de alţii”, a explicat dr. Olimpia Petrescu, şef Secţie Neonatologie.
Părinţii micuţului prematur – atât mama, cât şi tatăl, sunt încurajaţi să stea o oră pe zi alături de micuţul care stă în incubator. „Terapia Intensivă nu înseamnă doar perfuzii, înţepături şi monitoare în jurul bebeluşilor, ci şi viaţă, dragoste”, a  punctat Olimpia Petrescu.
Toţi cei care vor să contribuie la creşterea bibliotecii pot aduce cărţi la Maternitate.

Și viitori tătici pot participa

La „Şcoala mamei”, cursurile se fac pe grupe de 20 -30 de cupluri – pentru că şi viitorii tătici pot învăţa aici despre nou-născutul ce urmează să vină pe lume. „Am introdus şi un tur al Maternităţii, să vadă viitoarele mămici cum arată saloanele, cum este aici”, a mai spus dr. Preda.
La cursurile de la „Şcoala mamei”, viitorii părinţi învață despre sarcină, despre ce înseamnă naşterea, cum se face îngrijirea nou-născutului. Cursurile sunt predate de medicii ginecologi, medici neonatologi, asistente de la sala de naşteri, asistente de la nou-născuţi şi consilieri în alăptare.
„Şcoala mamei” a mai funcţionat la Maternitatea braşoveană în perioada 2013-2015, potrivit dr. Preda, dar cursurile au fost întrerupte în perioada în care vechiul corp al instituţiei a intrat în reabilitare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare