Expres

BRAȘOV. „Modelul Iliescu” pentru încă un mandat la șefia Universității „Transilvania”

 

De fapt, am putea spune și modelul (altfel regretatului) rector Sergiu T. Chiriacescu, al cărui nume a fost atribuit Aulei Universității „Transilvania”. Vorbim despre faptul că prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, aflat pentru al doilea mandat – care ar trebui să fie și ultimul – la conducerea instituției brașovene, a găsit chichița legală să candideze pentru a treia oară la aceeași funcție. Cum legea prevede doar  două mandate, însă complete, unii rectori au găsit un subterfugiu: se suspendă din funcție pentru o lună și astfel mandatul e incomplet. Șapte asemenea situații a depistat „Libertatea” printre șefii universităților de stat din țară. Cinci dintre ei s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații ale Ministerului de Afaceri Externe (MAE), ca destinaţii fiind Maldive, Thailanda, Burundi sau Capul Verde. Alți doi s-au suspendat, tot pentru o lună, unul ca să predea în China , altul ca să fie consilier în Bosnia Herțegovina. Toți ocupă fotoliul de rector din 2012 şi ar trebui să-şi părăsească funcţiile în 2020, dar ar intenționa să canddeze din nou, invocând mandatul incomplet. Același argument l-a folosit Ion Iliescu atunci când a candidat pentru a treia oară la președinția României, ca și, cum spuneam, prof. univ. dr. ing. Sergiu T. Chiriacescu, când a intrat în cursă a treia oară pentru funcția de rector al universității brașovene. Potrivit sursei citate, cei șapte sunt: Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara; Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș, Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov; Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad; Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor, fost ministru al Educației; Călin Oros, rectorul Universității Valahia din Târgoviște; Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Profesorul Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, s-a suspendat între 28 octombrie 2018 și 20 noiembrie 2018, interval care se suprapune cu perioada delegației din Maldive. Contactat de „Libertatea”, Abrudan a confirmat că va candida pentru un nou mandat. Rectorul a explicat că a fost plecat „într-un turneu diplomatic la invitația ministrului de externe pentru candidatura României la un loc în Consiliul de Securitate al ONU” și a motivat de ce nu și-a delegat atribuțiile, în loc să se suspende: „Credeți că ar fi fost normal să iau o lună salariu de la universitate, când eu sunt plecat din țară? Ar fi fost etic? Suspendarea a fost făcută cu votul unanim din partea Senatului, membrilor li s-a spus că, dacă mi se aprobă suspendarea, o consecință va fi inclusiv posibilitatea de a candida din nou”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button