Expres

BRAŞOV. Miei destui, clienţi puţini în pieţe

  • piatastarmiei3_234351.JPG
  • piatastarmiei7_234357.JPG
  • piatastarmiei4_234356.JPG
  • piatastarmiei2_234355.JPG
 

Primii miei au fost sacrificaţi în acest an la începutul săpămânii, ajungând şi în cârligele din pieţele braşovene începând de marţi, în ideea că vor fi incluşi în meniul tradiţional de Paşte al românilor. Ciobanii au cerut la început între 25 şi 28 de lei/kilogram, dar cumpărătorii nu se prea înghesuiau să cumpere. Aşa că de la o zi la alta, preţul a tot scăzut. 

Astăzi, în Piaţa Star, un kilogram de carne de miel „pleca” de la 23 de lei, preţul fiind negociabil, pe când în Piaţa Dacia sau cea din Astra, se putea cumpăra carnea şi cu 18 lei. Din păcate pentru ciobani, braşovenii nu s-au prea înghesuit nici la aceste preţuri rezonabile din pieţe, comparativ cu carnea de vită sau de porc. În supermarket-uri, carnea de miel se vinde şi la această oră cu 28-29 de lei.

Ciobanii ni s-au plâns că abia îşi scot cheltuielile pe care le au cu creşterea mieilor şi cu taxele pe care trebuie să le plătească, plus transportul până la piaţă. 

„Zilele trecute a mers mult mai rău decât în alţi ani. De exemplu, ieri am avut la vânzare 15 animale jupuite şi am vândut 13. Astăzi am adus 17, cu speranţa că până spre seară îi dăm pe toţi. Mâine dimineaţă trebuie sacrificaţi alţi miei, pentru că dacă rămân nevânduţi, nu îi mai putem aduce, astfel că îi folosim pentru uzul nostru. La nevoie, îi porţionăm, după dorinţa clientului. Altădată nu vindeam decât animale întregi, cel mult la jumătate. Acum dăm cum şi cât vrea omul care cumpără. Fiecare client e preţios”, ne-a spus unul dintre vânzători, venit de la Teliu la Braşov pentru acest tip de comerţ sezonier.

Ciobanii speră totuşi ca până în ziua de Paşte, creştinii să-şi aducă aminte de tradiţii şi să-şi dorească o masă îmbelşugată şi cu preparate de miel. 

Veterinarii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov stau de veghe în această perioadă în toate pieţele şi în locurile în care sunt vândute sau sacrificate animalele, verificând permanent carnea de miel sau ied pregătită pentru comercializare. 

„Mieii care nu se vând peste zi se iau acasă, sub nici o formă nu se comercializează a doua zi, întrucât îşi schimbă culoarea. De aceea, ciobanii prezintă pentru marfa lor certificat sanitar-verterinar, precum şi avizul DSV pentru mijlocul de transport folosit. O dată aduse în piaţă animalele sacrificate, noi verificăm fiecare carcasă, abia apoi li se permite comercianţilor să le expună pentru vânzare”, ne-a declarat dr. Vasile Ţigău, care era ieri însoţit de asistenta Dana Angheluţă la punctul de lucru din Piaţa Star. 

Astfel, reprezentanţii DVS au dat asigurări că este bună pentru consum carnea achiziţionată din locurile care au primit aviz în acest sens, prezenţa medicilor veterinari fiind permanentă până în ziua de Paşte.    

Sfaturi specialiştilor

Indiferent de unde se achiziţionează carnea de miel, autorităţile îi sfătuiesc pe consumatori să fie atenţi la mai multe aspecte. În primul rând, achiziţionarea cărnii de miel se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate. Evitaţi cumpărarea de carne din portbagajele maşinilor. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea. Carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ştampila de control veterinar. Aşadar, verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile produselor, semnele de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta în condiţii igienice cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button