Expres

BRAȘOV. Legea „15 Noiembrie 1987”, „sabotată” chiar în primul an de aplicare. Totuși… (VIDEO)

  • cros_292675.jpg
  • cros1_292676.jpg
  • cros3_292677.jpg
  • cros2_292678.jpg
  • depunere_292679.jpg
  • depunere Coliban2_292681.jpeg
  • depunere3_292682.jpeg
  • troita1_292683.jpeg
  • depunere Coliban3_292684.jpeg
 

„Articolul 1 Se declară ziua de 15 noiembrie ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987. Articolul 2(1) Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale, structurile asociative neguvernamentale interesate organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei prevăzute la art. 1”.

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov,când muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă. Începută inițial ca un protest al angajaților de la „Steagu’ Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, manifestația s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

Pentru a marca importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, în acest an, Parlamentul României a adoptat Legea 215/2021 prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987.

„15 Noiembrie 1987 a fost prima revoltă anticomunistă din România. La 34 de ani, din păcate, nu putem să organizăm evenimentele cum ne-am fi dorit noi. Un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 Noiembrie este recunoscută ca Zi de luptă anticomunistă, ziua revoltei de la Brașov. Un lucru foarte important, nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară, și de la anul ne așteptăm ca autoritățile locale să organizeze ziua de 15 Noiembrie cum se cuvine, având în vedere că 15 noiembrie este un simbol nu numai pentru Brașov, este un simbol al României. Brașovul a fost pus cu această ocazie pe lista orașelor de luptă anticomunistă din toată Europa de Est”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie.

Având în vedere restricțiile impuse pentru reducerea riscului de răspândire a virusului COVID – 19, anul acesta nu s-au putut organiza manifestări pentru marcarea acestui moment așa cum se cuvine. La Troița din fața Spitalului Județean – locul în care, acum 34 de ani, manifestanții ieșiți pe poarta Uzinei de Autocamioane au strigat „Jos comunismul!”, „Jos Ceaușescu!” și au cântat „Deșteaptă-te, române” – a fost, totuși, o ceremonie de depunere a coroanelor de flori din partea Asociației 15 Noiembrie 1987, a Asociației Foștilor Deținuți Politici, a Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmași Eroilor, și a autorităților publice locale: prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, și alte oficialități locale.

Ulterior, prefectul Mihai Cătălin Văsii i-a întâmpinat, în fața Palatului Administrativ, alături de reprezentanții Asociației „15 Noiembrie 1987 Brașov”, pe participanții la ediția simbolică din acest an a Crosului „15 Noiembrie”: Aureliu Bejenariu, „novembrist”, George Cojocaru, atlet amator brașovean, și tineri atleți de la Liceul cu Program Sportiv Brașov, care au alergat pe traseul parcurs acum 34 de ani de muncitorii de la Uzina de Autocamioane.     

„Este pentru prima dată din 1987 când un demnitar ne întâmpină în fața acestei clădiri în ziua de 15 noiembrie”, a spus președintele Asociației „15 Noiembrie 1987”, Marius Boeriu.

„Pentru Brașov, și în mod egal, și pentru România a fost un strigăt pentru libertate și pentru normalitate, un strigăt într-un moment de opresiune, de foarte multe restricții și de neajunsuri. Un strigăt care a dus, de fapt, la scânteia care a aprins Revoluția din 1989. Este important ca, indiferent de context și de restricțiile pe care situația pandemică ni le impun, să ne amintim de acest moment și să cinstim memoria celor care atunci au avut curajul să se lupte și să strige pentru libertate”, a declarat primarul Allen Coliban.

Declarațiile le puteți urmări aici.

Citiți și:

BRAȘOV. „Ziua care nu se uită”, celebrată toată ziua. Doar să doriți


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare