Expres

BRAŞOV. Lapis: „E ca şi cum ai împuşca un copil care are un pistol cu apă”

 

Uciderea ursuleţului (un pui de urs de 70-80 de kilograme, cu vârsta sub un an) care s-a rătăcit ieri dimineață pe străzile Sibiului este o crimă, în opinia Cristinei Lapis, președintele Asociației de Protecția a animalelor „Milioane de prieteni” din Brașov şi cea care a înfiinţat şi conduce Sanctuarul de Urşi „Libearty” de la Zărneşti, cel mai mare din Europa. Lapis acuză autoritățile de la Sibiu că au mințit în privința vârstei ursului – pe care au estimat-o între 2 și 6 ani – (dar şi a dimensiunilor lui şi a pericolului pe care îl reprezenta) lămurește dacă și în ce condiții trebuia decisă împușcarea animalului.
„Este o crimă ce s-a întâmplat la Sibiu! Să omori un ursuleț de 6 luni – pentru că atât avea acest animal – este ca și cum ai omorî un copil care se joacă cu un pistol cu apă”, a declarat Cristina Lapis, pentru presa din Sibiu.
Reprezentanta asociației amintește că România a semnat convenția europeană de la Berna, care spune clar că nu avem voie să împușcăm urșii. „Pentru asemenea cazuri speciale, există o comisie la Ministerul Mediului, singura care poate da avizul pentru împușcare. Nici măcar nu au avut acest ordin de împușcare! Ursul nu a atacat pe nimeni, nici nu ar fi fost în stare să o facă. Autoritățile de la Sibiu trebuie să înțeleagă că misiunea lor era să-l protejeze, nu să-l omoare”, subliniază Cristina Lapis.
Ursul brun european este o specie strict protejată de către Convenţia de la Berna. România a ratificat Convenţia de la Berna în 1993, dar abia în 2005 dreptul de proprietate asupra unui urs luat din sălbăticie a devenit ilegal în România.

Pentru braşoveni este greu de înţeles cum de autorităţile din Sibiu au acţionat astfel, de vreme ce la Braşov, în iulie, derogarea pentru împuşcarea ursului care atacase doi oameni a venit după trei zile de la Ministerul Mediului. Dar şi atunci se dăduse ca variantă relocarea, nu doar „recoltarea”, după cum puteţi vedea în galeria foto de AICI.

Citiţi şi:

URS împuşcat în curtea unei fabrici după ce s-a plimbat pe străzile din Sibiu

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button