Expres

BRAȘOV. Junii și-au reafirmat dreptul cutumiar de a intra în Cetate (GALERIE FOTO-VIDEO)

  • parada-Juni1_296435.jpeg
  • parada-Juni18_296436.jpg
  • parada-Juni3_296433.jpeg
  • parada-Juni_296434.jpeg
  • parada-Juni6_296437.jpg
  • parada-Juni23_296438.jpg
  • parada-Juni5_296439.jpeg
  • parada-Juni16_296440.jpg
  • parada-Juni24_296442.jpg
  • parada-juni8.jpg

Update BRAȘOV. Parada Junilor II (GALERIE FOTO-VIDEO)

Peste 20.000 de braşoveni şi turişti au împânzit astăzi străzile din centrul Braşovului pentru a saluta coborârea junilor în Cetate, obicei spectaculos reluat după doi ani de restricții din cauza pandemiei. Având în frunte fanfara militară a Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, junii au defilat călare cu mare alai şi i-au salutat pe cetăţeni cu tradiţionala urare „Hristos a înviat!”.

Îmbrăcaţi în străvechile, valoroasele şi pitoreştile lor haine de sărbătoare, călare pe cai împodobiţi cu șalanguri, ciucuri şi panglici colorate, în special tricolore, 215 călăreţi din toate cele şapte grupuri au defilat pe străzile Braşovului, ca în fiecare an (nepandemic), de Duminica Tomii, fiind întâmpinaţi cu urale şi aplauze. Impresionanta paradă călare prin tot oraşul, semnificând victoria românilor din Şchei asupra locuitorilor din vechea Cetate, avea loc în vechime în Miercurea Luminată, dar din motive evidente a fost mutată în ultimele decenii duminica. „Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că noi, Junii, coborâm în Cetate pentru a reconfirma, reafirma, an de an, dreptul nostru cutumiar pe aceste meleaguri”, afirmă Florin Nistor, fost preşedinte al Junilor Dorobanţi, intrat în „ceată” de la 15 ani.

Încă de la ora 10.00, braşovenii şi turiştii s-au adunat de-a lungul străzilor din centrul Braşovului, pe traseul paradei junilor. Plecarea alaiului s-a făcut, ca în fiecare an, din Piaţa Unirii. Cele şapte grupuri de juni s-au adunat, rând pe rând, în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde s-au descoperit şi au cântat „Hristos a înviat”, pe o melodie diferită, cu sonorităţi aspre, marţiale. Defilarea fost deschisă de Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Braşovecheni, Curcani, Dorobanţi, Roşiori, alaiul fiind încheiat de Junii Albiori (Junii Naţionali Albi). Fiecare grup i-a avut în frunte pe vătaful mare, vătaful mic, armaşul şi stegarul. Ei au urmat itinerariul binecunoscut: Constantin Brâncoveanu, Şirul Gheorghe Dima, George Bariţiu, Mureşenilor, B-dul Eroilor. După ce au parcurs străzile din centrul istoric al orașului, în dreptul Primăriei și Prefectură  – aici s-au oprit puțin pentru a saluta oficialitățile Viceprimarii Sebastian Rusu și Flavia Boghiu, alături de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, și mii de brașoveni și turiști, i-au întâmpinat pe Juni

„Mă bucur că după după doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de pandemie, anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, unic în țară și care ne face mândri că suntem brașoveni. Primăria a fost întotdeauna partener al Uniunii Junilor în organizarea acestui eveniment și este normal să fie așa. Este o vreme minunată, sper să se păstreze așa întreaga zi, avem peste 200 de călăreți în paradă, am pregătit zona de la Pietrele lui Solomon și celelalte locuri de picnic, avem târg de meșteșugari și produse tradiționale în Piața Sfatului și Piața Sf. Ioan, sunt convins că va fi o duminică frumoasă pentru toată lumea și mă bucur că văd din nou atâția oameni care se bucură de această sărbătoare minunată“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
„După doi ani de întrerupere, Junii Brașovului au coborât din nou în cetate, pentru cea mai frumoasă tradiție a Brașovului, care aduce laolaltă nu doar orașul, ci și mulți turiști care vin să vadă această tradiție. Mă bucur că acest lucru este posibil din nou și sunt sigură că ne vom bucura împreună, cu toții, de această sărbătoare”, a spus la rândul său viceprimarul Flavia Boghiu.

Petrecerea la Pietrele lui Solomon continuă

Grupurile de juni s-au îndreptat apoi pe str. Republicii, Piața Sfatului, Poarta Șchei, revenind în Piața Unirii.
După obicei, pe tot traseul, junii au salutat lumea cu „Hristos a înviat!”, vătafii şi armaşii ridicând şi buzduganul în semn de cinstire. Spectatorii, în număr impresionant, le-au răspuns cum se cuvine, i-au aplaudat, i-au fotografiat şi filmat. Din când în când, armăsarii, prea puţin învăţaţi cu călăreţii, cu mulţimea de oameni şi cu caldarâmul, mai ales piatra cubică de pe Republicii, s-au arătat mai nărăvaşi. După defilarea prin oraş, Junii, însoţiţi de un numeros alai de spectatori, s-au îndreptat spre Pietrele lui Solomon („Între Chetre”). În drum spre minunatul amfiteatru natural, Junii au poposit la troiţele şi crucile existente, pentru a cânta „Hristos a înviat!”. Ajunşi la Pietre, fiecare grup s-a aşezat la masa sa, în apropierea căreia străjuiește steagul propriu. Apoi au aruncat din nou buzduganul, ritual care este întotdeauna însoţit de celebra lor horă neîncheiată. Vătafii şi armaşii au repetat, printre ai lor, salutul pascal şi în varianta grecească: „Hristos aneste!” şi slavă: „Hristos văscris!”, la care ceilalţi juni răspund: „Adevărat că este!”, respectiv „Adevărat a scris!”. 
Petrecerea continuă și la această oră, într-o serbare câmpenească, cu jocuri și întreceri de aruncare a buzduganelor, la care sunt invitați toți doritorii.

Detalii despre semnificațiile și istoria acestei tradiții:

BRAȘOV. Parada călare a Junilor. Ce e dincolo de spectacolul pitoresc


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare