Expres

BRAȘOV. Junii își reiau tradițiile suspendate de pandemie

  • IMG_7461_234717.JPG
 

Dat fiind că au fost ridicate restricţiile impuse în context pandemic, după doi ani, Junii din Șcheii Brașovului își reîncep suita de obiceiuri. Tradiția șcheiană, veche de secole, se deschide de la Buna Vestire – 25 martie, când Junii Tineri vor ieși cu „surla” pe Coasta Prundului. De fapt, și anii trecuți, ea a fost respectată, dar cum era stare de urgență în 2020 și stare de alertă în 2021, doar surlașul a participat. „Ieșirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul complex al Junilor Brașoveni, ce este legat și de sosirea primăverii, dar și de perioada pascală. Întâlnirea Junilor va avea loc după Sf. Liturghie de Buna Vestire, în faţa Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, de unde, după ce surlașul va suna (de mai bine de 35 de ani rolul este îndeplinit de Gheorghe Bodean), se vor duce pe Coasta Prundului, la troiță, unde îi vor aștepta ceilalți juni și de unde surlașul va „binevesti” din nou peste Șchei și peste tot Brașovul.
După cum atestă cercetătorul Ion Muşlea, autorul unei monografii dedicate Obiceiului Junilor, surla este un fel de trompetă cu şase găuri, care scoate sunete stridente: „ca un grohăit”, „are un glas asurzitor şi zgomotos”. La rândul său, prof. dr. pr. Vasile Oltean – fost director al Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, complex ce cuprinde şi un muzeu al Junilor, și cercetător  asiduu al obiceiului – consemnează în studiile sale despre Junii din Şcheii Braşovului că surla era un fel de orologiu al anului, obiect cu valoare cultică, fapt dovedit de faptul că, în ciuda sunetului nearmonios, bătrânii şcheieni aduceau mulţumiri că au trăit să audă încă o dată „sfânta surlă”. Chemarea cu surla, despre care prof. Oltean spune că ar fi specifică doar Junilor Tineri, se mai face astăzi la Blagoveștenie, având caracter de „bună vestire” a anului.

Foto: arhivă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button