Expres

BRAȘOV. Jandarmii și elevii de la „Nicolae Titulescu” și-au omagiat patronul spiritual

  • prefect-comemorare2_286962.jpeg
  • prefect-comemorare_286961.jpeg
  • prefect-comemorare5_286963.jpeg
  • prefect-comemorare1_286966.jpeg
  • prefect-comemorare3_286965.jpeg
  • prefect-comemorare4_286967.jpeg
 

La 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Nicolae Titulescu, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu”, comandant col. Cristian Elly Paliștan, a organizat astăzi un ceremonialul militar și religios (slujba de parastas), la mormântul marelui diplomat și om de stat, de la Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, la care au participat oficialități și elevi ai Colegiului „Nicolae Titulescu” Brașov, însoțiți de directorul acestei unități de învățământ, prof. Nicoleta Angelica Știucă.
În alocuțiunea sa, prefectul Mihai Cătălin Văsii a afirmat: „Suntem astăzi aici, la Biserica Sf. Nicolae, în această vatră de spiritualitate și cultură, ce reprezintă, de sute de ani, un stâlp al comunității brașovene, pentru a aduce un pios omagiu memoriei unui mare român și mare european. Remarcabil om de stat, diplomat de anvergură mondială, profesor, jurist eminent, ministru de Externe în mai multe mandate și singurul președinte ale al Ligii Națiunilor reales pentru două mandate consecutive, Nicolae Titulescu a slujit România și a luptat pentru locul cuvenit al patriei noastre între statele Europei și ale lumii, apărându-i și promovându-i interesele naționale. Și, la fel de important, a fost profund angajat în slujba păcii, mai ales atunci când la orizont se arătau norii războiului. Comemorând cu respect și recunoștință această personalitate emblematică, trebuie sa fim conștienți, totodată, că numai recunoscând și promovând valorile autentice oferim modele corecte de viață tinerei generații și sporim prestigiul României în lume”.

Nicolae Titulescu, considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor (actuala ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulţumite de politica sa externă, ce punea accent pe unitatea şi independenţa României, cercurile politice profasciste şi guvernele Germaniei şi Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în  Elveţia, apoi în Franţa, la Cannes, unde a şi murit, în 17 martie 1941, când împlinea 59 de ani.

Deşi s-a născut în Oltenia, tot în 17 martie (4 martie, pe stil vechi), prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Braşov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor,  eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei… Aparţin Bisericii Ortodoxe Române”. În ciuda dorinţei exprese de a fi înmormântat la Braşov, timp de cinci decenii, corpul său neînsufleţit a rămas în Franţa, de unde a fost adus la Braşov abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în acelaşi mormânt din Şchei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button