Expres

BRAȘOV. Infracțiunile la care sunt expuși tinerii, explicate pe înțelesul lor

 

Deoarece tinerii nu acordă întotdeauna atenţia cuvenită regulilor elementare de comportament, ajungând cu ușurință în postura de autori sau victime ale unor infracţiuni, poliţiştii brașoveni au venit, astăzi, cu o serie de informații, pentru a-i ajuta să înțeleagă ce fapte reprezintă ilegalități.

Iată exemplele:

– Când iei un bun de la o persoană fără voia acesteia fapta se numeşte furt, chiar dacă ai returnat bunul după ce proprietarul a sesizat dispariţia lui sau dacă ai dat înapoi contravaloarea bunului sustras; la fel, fapta este furt dacă iei un produs de pe un raft şi părăseşti magazinul fără a achita costul său; ai însă posibilitatea să te împaci cu victima pentru a scăpa de dosarul penal.

– Dacă primeşti de la un coleg un telefon mobil pentru a te juca şi tu îl foloseşti pentru a purta convorbiri care au consumat creditul, fapta este furt în scop de folosinţă; la fel, dacă ai luat o bicicletă care nu îţi aparţine şi ai dus-o înapoi de unde ai luat-o.

-Dacă primeşti acasă bunuri despre care știi că sunt furate de cineva, fapta este tăinuire.

– În cazul în care ascunzi un infractor pentru a nu fi prins de oamenii legii, fapta este favorizarea făptuitorului.

– Când sustragi un bun după ce l-ai ameninţat sau lovit pe deţinător, fapta este tâlhărie; vei avea circumstanţe agravante dacă foloseşti o armă, un spray paralizat sau eşti mascat.

– Dacă bunul ţi-a fost dat de bunăvoie chiar de persoana căreia îi apaţine, iar tu refuzi să i-l restitui, fapta se numeşte abuz de încredere.

-Nu poţi să urmăreşti o persoană sau să îi dai telefoane anonime sau sms-uri prin care îi provoci temere, căci fapta constituie hărţuire.

– Dacă produci teamă unei persoane spunându-i că va fi agresată sau omorâtă, fapta constituie infracţiunea de ameninţare.

– Când avertizezi o persoană că dacă nu îţi aduce bani de acasă va lua bătaie sau vor ajunge pe internet poze indecente cu ea, fapta constituie şantaj.

– Comiţi infracţiunea de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase dacă la o adunare publică sau pe stadion ori într-un mijloc de transport în comun porţi un cuţit, pumnal, sau box, ori spray paralizant sau lacrimogen; dacă foloseşti aceste obiecte, pedeapsa este mai mare.

„În cazul majorităţii infracţiunilor enumerate mai sus, legea prevede că inclusiv tentativa se sancţionează. Aşadar, este suficient să încerci să furi un bun sau să încerci să comiţi o tâlhărie şi, chiar dacă nu ai reuşit să săvârşeşti fapta, tot vei fi sancţionat, doar că pedeapsa este mai mică – ea se reduce la jumătate faţă de cât prevede legea pentru fapta consumată”, au precizat reprezentanții Poliției Județene Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare