Expres

BRAȘOV. După Prejmer, și Feldioara scapă de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor

  • teren-CMID1_290967.jpg
  • teren-CMID2_290968.jpg
 

Szenner Zoltan, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov, a prezentat pe pagina sa de Facebook argumentele pentru care, după ce zona Prejmerului a ieșit din calcul pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), nici cea a Feldioarei nu va fi în planurile autorităților oentru investiția care este parte a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID).

 Astfel, CJ a primit oferta unei companii de vânzare a unui teren de pe teritoriul comunei Feldioara (în spatele fabricii Miele), pentru a fi amplasat aici CMID Brașov, iar Szenner Zoltan, a analizat propunerea, mergând la faţa locului, pentru a vedea dacă suprafaţa propusă întruneşte condiţiile necesare.

 „Apreciem dorința de a ne ajuta în identificarea unei locații, arată interes pentru realizarea SMID. Am de făcut câteva clarificări cu privire la terenul în cauză. Într-adevăr, Consiliul Județean Brașov caută o locație pentru CMID în zona municipiului Brașov și terenul în cauză ne-ar ușura munca datorită faptului că are deja PUZ (Plan Urbanistic Zonal – n.r.), are acces facil pentru autovehicule, dar această locație nu respectă o cerință care pentru Consiliul Județean este esențială: distanța față de zonele locuite. Noi încercăm să nu producem disconfort locuitorilor prin investiția realizată. În cadrul CJ căutam o locație cât mai izolată, astfel încât investiția preconizată să deranjeze cît mai puțin locuitorii din zona viitoarei construcții. Terenul în cauză este la o distanță de 5-600 m de o zonă locuită care ține de comuna Hălchiu, 7-800 m de o zonă locuită care ține de comuna Bod și aproximativ 1 km de Colonia Bod, după cum se vede din imaginile de mai jos. După ce la Prejmer am încercat să asigurăm o distanță de aproximativ 3000 m față de zonele locuite, nu avem cum să luăm în considerare un teren care se află la 5-600 m de case. Toți brașovenii sunt la fel de importanți, indiferent dacă stau în Feldioara, în Colonia Bod sau în Prejmer”, a declarat Szenner Zoltan.

Primăria nu susține proiectul

 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov a avut discuţii şi cu primarul comunei Feldioara, Sorin Taus.

„Primăria Feldioara nu susţine amplasarea CMID pe această locaţie, tocmai din cauza distanţei prea mici faţă de zonele locuite. Un alt aspect care nu este de neglijat, din cauza recentelor inundaţii din cartierul Stupini, este faptul că trebuie să ţinem cont că terenul în cauză este situat exact pe malul Bârsei. Chiar dacă există un studiu de inundabilitate, există un risc în amplasarea CMID atât de aproape de râu”, a continuat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 „Terenul de la Prejmer costa de peste 12 ori mai puţin”

  Szenner Zoltan a ridicat şi problema costului achiziţiei acestui teren, din perspectiva cheltuirii judicioase a banului public. „Preţul este de 15 euro/mp, reprezentând 2.475.000 de euro. E posibil să fie un preţ real pentru zona respectivă, luând în calcul accesul facil şi faptul că are PUZ. Însă vreau să spun public, că terenul de la Prejmer costa de peste 12 ori mai puţin. Eu privesc cu maximă seriozitate cheltuirea banului public, nu sunt în Consiliul Judeţean să fac risipă din banii braşovenilor”, a explicat reprezentantul Consiliului Judeţean.

 Se analizează alte amplasamente

Szenner Zoltan mai spune că, în momentul de faţă, sunt în analiză două amplasamente, dintre care unul situată într-o zonă izolată. „Da, recunosc că nu pare a fi facilă construcţia amplasamentului, din cauza faptului că trebuie executat drumul de acces, e nevoie de asigurarea utilităţilor, realizat PUZ pe terenul respectiv. Însă aceste cheltuieli sunt eligibile în cadrul finanţării, iar preţul terenului în cauză este semnificativ mai mic. Pe lângă asta, cel mai important aspect este că nu vom produce disconfort locuitorilor din zonă”, a mai afirmat Szenner Zoltan.

  Citiți și:

BRAȘOV. „Nu este groapă de gunoi, nici depozit de deșeuri, ci o uzină”

 BRAȘOV. Petiție împotriva viitoarei stații de sortare a deșeurilor. Cum răspund autoritățile

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare