Expres

BRAŞOV. Doliu printre credincioşii ortodocşi din Cetate

  • mosoiu-zenovie.jpg
 

Protopopiatul Ortodox Braşov a anunţat cu durere trecerea la cele veşnice a vrednicului slujitor al altarului, preot iconom stavrofor Zenovie Moşoiu (protopop al Braşovului timp de 34 ani), la venerabila vârstă de 86 ani.
Pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească, ne-a oferit câteva date biografice despre părintel Zenovie, din cartea sa, „Istoricul Protopopiatului Braşov”. Părintele Zenovie Moşoiu s-a născut pe 4 martie 1932, în satul Peştera-Bran, judeţul Braşov. A urmat Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1954. În acelaşi an s-a căsătorit.
Hirotonit întru diacon la 1 octombrie 1954 şi preot în ianuarie 1955, a început viaţa pastorală în parohia Şirnea-Bran (1955), a continuat la Peştera-Bran, între anii 1955-1961, apoi a fost transferat la Holbav, pentru anii 1961-1966, Tărlungeni (1966-1970) şi Hărman (1970-1972), perioadă în care a reparat bisericile pe care le-a păstorit, casele parohiale şi a amenajat cimitirele acestora. Încă de când era paroh la Hărman, mai precis din aprilie 1971, a fost numit protopop al Braşovului, prin plecarea protopopului Vasile Coman ca episcop al Oradiei. Din 1972 a păstorit cu credinţă şi dragoste în parohia Sf. Treime-Bariţiu (Biserica grecească, cum e cunoscută – foto 1) din Braşov, implicându-se în acţiunile de reparare şi mărire a bisericii, precum şi în refacerea picturii în cursul anului 1987. După instalare, continuă construirea sediului Protopopiatului (C-tin Lacea nr.37), amenajând birourile, sala de şedinţe, dotându-le cu toate utilităţile. Din 1984, a fost nevoit să demisioneze din funcţia de protopop (una dintre fiice rămăsese în Franţa) şi a rămas preot în parohia Sf. Treime din Cetate. În ianuarie 1990, când au avut loc noi alegeri, părintele Zenovie Moşoiu a fost reales protopop cu majoritate de voturi şi reales în 2004.
Ca protopop a participat la numeroase sfinţiri de biserici, a mediatizat construirea de noi biserici şi a organizat în cadrul protopopiatului un centru nedical, cu medici, asistente şi infirmiere, pentru protecţia bolnavilor de boli cronice. Tot în cadrul protopopiatului funcţionează din 2007 un birou de asistenţă juridică. Părintele Zenovie Moşoiu a fost protopop al Braşovului până în 31 decembrie 2010.

De la 1 ianuarie 2011 protopop al Braşovului este pr. Dănuţ Gheorghe Benga, care slujeşte la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare