Expres

BRAŞOV. Doar 17 clădiri de şcoală au autorizație de securitate la incendiu

 

Doar 17 clădiri din județul Brașov în care funcționează unități de învățământ au autorizație de securitate la incendiu.

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a avut astăzi o întâlnire de lucru la care au participat inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, Ovidiu Florin Tripșa, lt. col. Bogdan Negru, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, comisar-șef Cosmin Pop, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și primari din județ.

Tema întâlnirii a fost funcționarea în condiții de maximă siguranță a unităților de învățământ de pe raza județului Brașov, cu referire la conformarea construcțiilor acestora la cerința fundamentală de securitate la incendiu.

Potrivit informațiilor prezentate de lt. col. Bogdan Negru, în județul Brașov există 17 clădiri școlare care dețin autorizația de securitate la incendiu, 103 clădiri neautorizate și 355 clădiri care nu fac obiectul autorizării. „Avize trebuie să primească acele clădiri noi sau acolo unde în incinta unei instituții se construiesc noi corpuri de clădire. Am transmis autorităților locale să rezolve cât mai repede aceste probleme privind securitate la incendiu, pentru că, în caz contrar, în unele corpuri de clădire nu se vor putea relua cursurile în luna septembrie”, a declarat lt. col. Bogdan Negru.

În municipiul Brașov, 7 clădiri școlare dețin autorizația de securitate la incendiu, 18 sunt neautorizate (unele având, însă, aviz de securitate la incendiu), iar 77 nu fac obiectul autorizării.

„Solicitarea noastră este ca autoritățile publice locale să conștientizeze importanța conformării construcțiilor în care funcționează unități de învățământ la cerința de securitate la incendiu și faptul că legislația în vigoare prevede în mod expres responsabilitatea unităților administrativ-teritoriale de a aloca fonduri pentru obținerea autorizației. Din partea ISU Brașov aveți tot concursul în acest demers”, a punctat lt. col. Bogdan Negru.

La rândul său, comisar-șef Cosmin Pop a adresat rugămintea către primari să sprijine conducerile unităților de învățământ din localitățile pe care le administrează în demersurile atât pentru asigurarea securității fizice a clădirilor școlare, cât și pentru creșterea gradului de siguranță în școli,. în primul rând prin asigurarea fondurilor necesare. „Securitatea elevilor trebuie să fie prioritară. Am transmis primăriilor că trebuie să acorde fonduri pentru ca elevii să fie monitorizați și să fie în siguranță atunci când merg la școală. Primăriile trebuie să colaboreze cu primăriile și să se ajungă la cele mai bune soluții pentru ca elevii noștri să nu fie în pericol atunci când merg la școală”, a precizat comisarul șef de la IPJ Brașov, Cosmin Pop.

Printre unitățile de învățământ care nu au corpuri de clădire autorizate/avizate pentru securitate la incendiu se numără Colegiul Nicolae Titulescu, Colegiul Tehnic Transilvania, Liceul Andrei Mureșianu (un corp), Liceul Silvic, Colegiul Naţional Johannes Honterus  şi Colegiul Naţional Andrei Şaguna, aceste unităţi funcţionând în unităţi care nu sunt în proprietatea Municipiului Braşov. „Clădirea Colegiului Andrei Şaguna este în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, iar Liceul Honterus este într-o clădire a Bisericii Evanghelice. Conform legislaţiei privind securitatea la incendiu, nu contează cine este proprietar. Orice contract de dare în folosinţă a unui imobil trebuie să conţină şi clauze referitoare la responsabilitatea în ceea ce priveşte protecţia la incendiu”, a declarat Bogdan Negru.

„Atât primarii, cât și conducerile unităților de învățământ de pe raza județului au tot suportul nostru, pentru că suntem parteneri în aceste demersuri și toți avem drept obiectiv să facem școlile mai sigure din toate punctele de vedere. Apelul meu este ca autoritățile locale să se adreseze specialiștilor de la ISU Brașov și Inspectoratul de Poliție Județean pentru îndrumare, atât în ceea ce privește întocmirea documentației și îndeplinirea practică a condițiilor pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, cât și pentru proiectele vizând creșterea gradului de siguranță în școli. Am cerut, de altfel, fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ o statistică privind clădirile care au nevoie să fie autorizate din acest punct de vedere. În perioada imediat următoare vom mai avea astfel de întâlniri, cu restul primarilor din localitățile brașovene, deoarece dorim ca timpul vacanței de vară să fie folosit pentru lucrări care să facă școlile cât mai sigure”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii la finalul întâlnirii. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare