Expres

BRAŞOV. De 9 Mai, procesiune de la mănăstire la biserică, trecând pe la monumentele comemorative

  • IMG_8424_251287.JPG
 

Citiţi şi:

Update BRAŞOV. Programul detaliat al ceremoniilor de 9 Mai

 

Instituţia Prefectului Judeţul Braşov, în parteneriat cu Garnizoana Braşov, continuă suita de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri şi Zilei Independenţei de Stat a României, în muncipiul Braşov şi comuna Cristian.
Acestea au început de vineri cu un ceremonial militar și religios prilejuit de aducerea la Brașov a Sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, protectorul României, și ale primilor martiri Epictet și Astion și aducerea unei părți din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul, urmat de dezvelirea bustului lui Mihai Viteazul, în incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov. Un alt ceremonial religios prilejuit de aducerea la mănăstirea „Sfântul Efrem cel Nou” din comuna Cristian a Sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri Epictet și Astion și aducerea unei părți din osemintele Marelui întregitor de națiune Mihai Viteazul, a avut loc sâmbătă.

Ceremonial militar și religios la Mănăstirea „Sf. Efrem cel Nou”
 
Tot la Mănăstirea „Sf. Efrem cel Nou” va avea loc un ceremonial militar și religios prilejuit de sărbătoarea Zilei Independenței de Stat a României și sărbătorirea Centenarului României, chiar astăzi, de 9 Mai, în intervalul orar 10.15 – 14.00. Potrivit părintelui Clement, starețul și ctitorul primei mănăstiri ortodoxe a Brașovului, la slujba specială de astăzi vor participa cinci ierarhi ai BOR: ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Constanței, PS Visarion al Tulcii, PS Andrei de la Covasna și Harghita, PS Ilarion Făgărașanul. „Șapte plutoane militare ce vor da onorul, în cintea acestei mari sărbători istorice a neamului. Vor fi delegați din partea Guvernului și a Președinției. Alături de acest demers, prin participare, se implică și 120 de asociații și fundații. Tot în această dată va avea loc slujba de binecuvântare a acestui loc, a bisericii și a dependințelor ridicate aici. Vă așteptam cu mare bucurie să fiți alături, după cum veți putea, de prima mănăstire ortodoxă a Cetății Brașovului”, spune părintele Clement care de mai bine de doi ani luptă să ridice această mănăstire (detalii puteți citi aici).

Articole asemănătoare

După încheierea ceremonialului, începând cu ora 14.30 şi până la ora 18.20, este programată procesiunea de deplasare a sfintelor moaște la monumentele comemorative din municipiul Brașov, la fiecare dintre ele fiind oficiat un scurt ceremonial militar şi religios sau o slujbă de Ectenie (scurte rugăciuni de cerere): Monumentul Eroilor Bartolomeu, Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei; Troița de la Podul Crețului; Monumentul Soldatului Necunoscut din Piața Unirii, Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989; Monumentul Luptătorilor Anticomuniști din Piața Teatrului; Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”; Monumentul Revoluției din 1987 Brașov.
În fine, ultimul ceremonial militar și religios va fi cel de primire a Sfintelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, protectorul României și ale primilor martiri, la Biserica „Schimbarea la Față” (de la Micșunica – foto 2), în această seară, orele 18.30 – 19.30.

Ce înseamnă 9 Mai pentru români

Ziua de 9 Mai 1877 marchează independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman, prin ruperea legăturilor şi a dependenţei faţă de Poartă, obţinută apoi printr-un război. Declaraţia de Independenţă a fost făcută de ministrul de Externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, în faţa Parlamentului, pe 9 Mai 1877, fiind semnată a doua zi, 10 Mai 1877, de Principele (pe atunci) Carol.
Un alt eveniment de importanţă istorică pentru România, dar şi pentru întreaga comunitate europeană şi mondială, este data de 9 Mai 1945. Ziua în care regimul totalitar nazist a lui Hitler a fost nevoit să­-şi recunoască înfrângerea în faţa puterilor aliate antifasciste şi să capituleze necondiţionat. România, aflată la punctul de convergenţă a Marilor Puteri, a fost nevoită să participe la acest război, pentru apărarea teritoriului naţional, începând chiar cu data de 22 iunie 1941 şi până în 12 mai 1945. Din păcate, a încheiat războiul fără să i se recunoască statutul de țară cobeligerantă, deși a contribuit decisiv la scurtarea războiului și la victorie. Au pierit în lupte 93.200 de militari români, 327.000 au fost răniţi, din care aproape o treime mutilaţi de război, şi 332.000 au fost luaţi prizonieri, majoritatea în fosta URSS, care nu i­-a eliberat la terminarea războiului conform uzanţelor internaţionale, ţinându-­i în prizoneriat încă 5­-7 ani.
Pentru cei care au supravieţuit, veteranii de război, este o zi deosebit de importantă, dar şi una de dureroasă amintire.
Ulterior, în 1950, cu faimoasa „Declaraţie Schuman”, 9 Mai a devenit data de naştere a Europei unite, şase state formând o comuniune economică, embrionul Uniunii Europene de azi. De aceea, ea este şi Ziua Europei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button