Expres

BRAŞOV. Crina Coco Popescu şi sora ei, Dor Geta Popescu – ucisă de o avalanşă, vor fi cetăţeni de onoare ai oraşului Râşnov

  • dorgetapopescu_249448.jpg
 

La propunerea primarului orașului Râșnov, în ședința de Consiliu Local din data de 29 martie se va acorda titlul de „Cetățean de onoare al orașului Râșnov alpinistei Crina Coco Popescu, dar și titlul ce cetățean de onoare, post-mortem, alpinistei Dor Geta Popescu.

Având în vedere activitatea de excepție desfășurată, de cele două surori, în interesul comunității orașului Râșnov dar și în semn de prețuire și recunoștință pentru contribuția lor, propun acordarea titlului de cetățean de onoare alpinistei Crina Coco Popescu și titlului de cetățean de onoare post-mortem, alpinistei Dor Geta Popescu. Cred că este de datoria noastră să ne aducem aminte de ce au făcut aceste fete și de faptul că au dus numele orașului Râșnov, pe cele mai înalte culmi” a declarat primarul orașului Râșnov, Liviu Butnariu.

CRINA COCO POPESCU (născută în 3 decembrie 1994), a realizat numeroase recorduri începând de la vârsta de 10 ani, majoritatea reușitelor fiind recorduri și premiere pentru categoria ei de vârstă. Prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Seven Volcanes. A făcut parte din prima echipă care a urcat Muntele Sidley — cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, în 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy. Crina Coco Popescu deține 7 recorduri mondiale de vârstă, a escaladat 6 vârfuri din circuitul Seven Summits al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.La vârsta de 14 ani a obținut titlul de Maestru al Sportului. În 2010, la vârsta de 15 ani, a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat acest munte. În anul 2012 a promovat proiectul, Circuitul din România, numit „7 Munți din Grădina Carpaților” 

Premii și distincții:

2011 — 22 decembrie: „Sportiva Anului” la categoria alpinism de altitudine — Federația Română de Alpinism și Escaladă

2011 — 27 octombrie: Romanian PR Award — Comunicatorul Anului 2011

2011 — 4 iunie: Ateneul Roman — Oscarul Românesc pentru excelență

2011 — 31 martie: Gala IAA — premiu de excelență

2011 — 24 ianuarie: A făcut parte din prima echipă care a urcat Mt. Sidley — cel mai înalt vulcan din Antarctica, fiind prima alpinistă din lume care a atins vârful, la 24 ianuarie 2011, record omologat de World Records Academy .

2010 — „Sportivul anului” la categoria alpinism de altitudine — Federația Română de Alpinism și Escaladă.

2010 — Cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei — Carstensz Pyramid (4884 m) din Indonezia.

2009 — decembrie: Sportivul Anului 2009 — tinere speranțe, Federația Română de Alpinism și Escaladă

2009 — aprilie: Maestru al Sportului

DOR GETA POPESCU – La vârsta de 10 ani, alpinista  a deținut cel mai bun palmares mondial în alpinismul de altitudine sub 18 ani, adunând numeroase recorduri, fiind desemnată în 2016, alpinista anului în România. Toate aceste recorduri mondiale doborâte de Dor Geta Popescu au dus Râșnovul la cea mai înaltă “Altitudine” pe plan mondial , toate aceste recorduri fiind omologate cu buletin de Râșnov.

Premii și distincții:

Titlul “Alpinistul anului în România” 

2016 – Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Denali, cel mai înalt vârf din America de Nord, 6190 m -cea mai tânără alpinistă din lume pe acest vârf,  și Aconcagua, 6960 m – cea mai tânără alpinistă din lume pe cel mai înalt vârf din afara Asiei. 

2015 – Alpinism de altitudine pentru ascensiunea pe Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, 6893 m – cea mai tânără alpinistă din lume pe acest vârf

2013 şi 2012 – Escaladă sportivă, ca membră a Lotului Național de Escaladă copii

ALPINISM DE ALTITUDINE – 8 RECORDURI MONDIALE DE VÂRSTĂ

Record Mondial – 05 decembrie 2016 Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania

Record Mondial egalat – 18 mai 2016 Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord

Record Mondial – 05 mai 2016 Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord

Record Mondial – 07 februarie 2016 Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică și cel mai înalt din America de Sud

Record Mondial – 08 decembrie 2015 Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud

Record European – 5 august 2015 Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Europa

Record în România – 16 iulie 2015 Kilimanjaro – Tanzania, cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Africa

Record Mondial – 02 septembrie 2014: Sabalan – Iran, al treilea vârf ca înălțime din Iran

Record Mondial – 29 august 2014 Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia

Record Mondial – 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan ca înălțime din Asia

Din nefericire, toate aceste realizări s-au oprit brusc în data de 22 aprilie 2017, când o avalanşă a ucis-o pe Dor Geta Popescu la vârsta de 14 ani, pe când se afla în n drumeţie alături de colegul ei de antrenamente Erik Gulacsi, de 12 ani, în Munţii Retezat

citiţi şi

TRAGEDIE! Tânăra alpinistă râșnoveancă Dor Geta Popescu,ucisă de avalanșa din Retezat 

BRAȘOV. Erik Gulacsi ar putea deveni cetățean de onoare. „Avem datoria să îi acordăm acest titlu”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button