Expres

BRAȘOV. Copiii în siguranță, prioritate și în vacanță

 

Vacanţa reprezintă prilej de bucurie pentru toţi copiii, însă în această perioadă există posibilitatea ca aceştia să fie expuşi unor situaţii de risc.

„Fie că vorbim de excursii la mare sau la munte, de tabere pline de aventură, ori de multe ore petrecute în aer liber, este importantă cunoaşterea şi aplicarea unor reguli pentru a nu fi implicaţi în comiterea de fapte antisociale în calitate de victime sau autori”, au amintit reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Dacă cei mici rămân singuri acasă, trebuie să știe că nu este bine să le deschidă ușa necunoscuților (indiferent de pretextul folosit de ei) și să vă anunțe în prealabil dacă doresc să-și invite acasă prietenii sau colegii.

Dacă vor merge în tabără, copiii trebuie învățați să nu-și țină banii sau telefonul mobil la vedere sau în buzunare exterioare sau în rucsacuri purtate în spate, deoarece pot deveni ținta unor hoți.

„Nu le înmânați sume mari de bani, ci doar strictul necesar. Învățați-i să lase cheia camerei la recepție, unde este în siguranță (mai ales dacă pe cheie este trecut numele hotelului și numărul camerei, hoții vor merge direct la țintă), și să nu lase geamurile sau ușile de la balcon deschise!”, au mai sfătuit polițiștii.

Articole asemănătoare

Asemenea copiilor care rămân singuri acasă și cei care merg în excursii trebuie să se ferească de necunoscuți și mai ales să evite discuțiile despre bunurile de valoare pe care le au asupra lor, programul zilnic, adresa de domiciliu, etc..

„Sfătuiți-i să nu posteze fotografii personale pe rețelele de socializare și nici să detalii despre programul zilnic”, au adăugat polițiștii brașoveni.

În cazul oricărui incident intervenit pe perioada taberei/excursiei trebuie anunțate cadrele însoțitoare, evitând violența sau rezolvarea pe cont propriu a diverselor probleme survenite.

Nu în ultimul rând, minorii lăsați la joacă afară trebuie învățați să stea în locurile special amenajate, să nu se joace pe stradă sau în locurile unde parchează mașini, să nu accepte compania persoanelor necunoscute și să nu se afişeze ostentativ obiectele de valoare (ex. telefoane mobile, tablete). Acestea pot fi smulse cu uşurinţă de către infractori. În caz de dispariţie a copilului, sunaţi imediat la 112 (apel unic de urgenţă) sau 116000 (valabil pentru dispariţii, în 10 state ale UE, înclusiv în România).

„Învăţaţi-i să vă comunice dacă întâlnesc pe internet conţinut dăunător, ofensator sau agresiv şi, împreună raportaţi-l la www. oradenet.ro. Învăţaţi copiii să nu posteze niciodată pe internet date personale sau fotografii, mai ales pe conturile de socializare. Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale. Întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber în afară de casă”, au mai transmis reprezentanții IJP Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button