Expres

BRAŞOV. Claudiu Iordache: „Braşovul este al doilea oraş frumos al Revoluţiei Române”

  • Revolutionari vasile mardare087_201314.JPG
  • DSC_0734_201308.JPG
  • IMG_5238_201298.JPG
  • IMG_5242_201300.JPG
  • IMG_5246_201301.JPG
  • IMG_5247_201302.JPG
  • DSC_0732_201306.JPG
  • IMG_5244_201313.JPG
  • vasile mardare110_201315.JPG
 

Claudiu Iordache, una dintre figurile-simbol ale Revoluţiei de la Timişoara, acum preşedintele Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a participat astăzi la deschiderea Centrului Regional de Comunicare şi Cercetare Braşov 1989, prin vernisarea unei expoziţii de fotografii documentare la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov (Casa Sfatului) şi semnarea unui protocol între institutul pe care îl conduce şi Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor și Urmaşii Eroilor (A.L.R.U.E) Braşov – Decembrie 1989.

Evenimentul a avut loc sala de expoziţii temporare a muzeului, unde au fost afişate fotografii surprinzând entuziasmul mulţimii de braşoveni ieşiţi în stradă în Decembrie 1989, dar şi imagini cumplite cu cei ucişi sub valul de gloanţe şi duşi la morga spitalului judeţean. Au fost expuse, de asemenea, mai multe cărţi dedicate Revoluţiei, dar şi medalii ale revoluţionarilor, precum şi certificate. Este prezent înrămat şi unul dintre steagurile cu stema RSR decupată purtat atunci pe străzi. „Braşovul este al doilea oraş, după Timişoara, care are un astfel de centru. Este foarte important pentru noi, având în vedere că noi, braşovenii am tot fost daţi la o parte. Au trebuit să vină colegi de la Timişoara să ne ajute pentru a deschide acest centru. Am o supărare că nu avem şi un monument, dar măcar avem un centru”, a declarat Vasile Mardare, preşedintele ALRUE. Aceeaşi temă, a lipsei unui monument al luptei anticomuniste şi a unui muzeu al (ororilor) comunismului, a adus-o în discuţie şi preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, Marius Boeriu, care parafrazându-l pe Mihai Eminescu („Arătaţi-mi un praş mai istoric ca Braşovul”), a adus şi argumente: „Arătaţi-mi un oraş mai revoluţionar, mai anticomunist ca Braşovul! Îi avem pe luptătorii anticomunişti din Ţara Făgăraşului, avem 15 Noiembrie 1987, îl avem pe Liviu Corneliu Babeş, în martie 1989, avem Decembrie 1989. Le mulţumim celor care au ieşit acum 26 de ani în stradă şi au realizat ceea ce noi nu am putut în ’87. Dacă nu erau ei, noi nu mai eram în viaţă”.

Claudiu Iordache s-a arătat deosebit de emoţionat, rememorarea acelor momente aducându-i la final ochii în lacrimi şi vocea gâtuită: „Vin de la Timişoara şi ajung aici, în al doilea oraş frumos al Revoluţiei Române. Nu există libertate mai preţioasă decât cea cucerită prin jertfă. Din păcate, revoluţionarii sunt de multă vreme desconsideraţi, iar ceea ce facem noi la institut este să ne asigurăm că au parte de preţuirea şi de respectul pe care le merită. Doar recunoştinţa ne ajută să nu fim orfanii Revoluţiei. Să nu uităm că atunci, acum 26 de ani, ne-au murit copiii, au murit fraţii şi prietenii noştri!”.

La fel de emoţionat a fost şi părintele Nicolae Coman, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului, despre care revoluţionarii îşi amintesc cu recunoştinţă şi respect că a ieşit cu prapurii în stradă în acele zile şi a făcut rugăciuni pentru ei, pentru ţară şi pentru tot neamul românesc.

Evenimentul a fost urmat de simpozionul cu tema „Revoluţia Română din Decembrie 1989 – după 26 de ani”, la sediul A.L.R.U.E. „Braşov – Decembrie 1989”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare