Expres

BRAȘOV. Cei care au declanșat Revoluția au celebrat astăzi

  • WhatsApp Image 2019-12-21 at 17.52.58a_276387.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-12-21 at 17.53.06a_276388.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-12-21 at 17.52.56_276390.jpeg
  • WhatsApp Image 2019-12-21 at 17.52.55_276391.jpeg
 

În 21 decembrie 1989, când era departe de a se întrevedea victoria, de la ICA (IAR) Ghimbav porneau spre Braşov, pe jos, pentru dreptul la libertate și la un trai demn, aproximativ 1.000 de angajaţi ai acestei uzine. Au fost întâmpinaţi pe drum de militari înarmaţi, dar şi-au continuat, cu un curaj nebun, marşul. Mulţi au rămas peste noapte în jurul Comitetului Judeţean PCR (acum, clădirea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean) şi abia a doua zi mii de braşoveni li s-au alăturat.
Evenimentul a fost marcat la fel de discret ca în fiecare an, chiar astăzi, pe 21 decembrie, când aproximativ 20 angajaţi sau foşti salariaţi ai ICA Ghimbav, care se intitulează cu mândrie „revoluționari fără certificat”, și copii ai lor, au depus coroane de flori, au aprins lumânări și s-au recules la troiţa din faţa Prefecturii, unul dintre punctele sângerooase din noaptea de 22/23 decembrie. Prezent, ca în fiecare din ultimii 30 de ani, la manifestări a fost Suba Arpad, lider sindical la IAR Ghimbav, care își amintește cum coloana de protestatari a fost condusă spre Brașov de Ioan Demi, timișorean de origine, pe atunci dispecer în secţia de reparaţii avioane. „În 21 decembrie 1989, am aflat de evenimentele din Timişoara, ne-am adunat în mijlocul întreprinderii şi, dintre noi, a răsărit Ioan Demi, timişorean de origine, care ne-a spus să ne încolonăm şi să mergem în oraş. Am pornit în jur de 1.000 de oameni, dar în Braşov am ajuns mai puţini. Pe traseu, am încercat să convingem salariaţii altor uzine să ni se alăture, dar nu am reuşit”, îşi aminteşte liderul sindical.
Cei de la IAR consideră că 21 decembrie este data care trebuie celebrată pentru declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989. „Am mai spus-o, un eveniment istoric se celebrează în momentul declanșării lui, adică 21 decembrie la Brașov și la București. Și în acest an am venit cu gânduri împărţite. Sunt sigur că cei care au murit nu sunt mulţumiţi de ce am realizat noi. Adică şi-au dat viaţa pentru un lucru care nu ştiu dacă este chiar aşa cum şi l-au imaginat ei. E ceva mai bine sau a fost ceva mai bine, dar putea fi şi mai bine. Nu considerăm că suntem revoluţionari. Ca să fim revoluţionari trebuia să fie cu adevărat o revoluţie, dar încă nu s-a demonstrat că a fost revoluţie sau lovitură de stat. Din partea sindicatului nu e nimeni revoluţionar şi toată lumea ştie că am fost acolo”, mai spune Suba.

Ioan Demi este acum preşedinte al Asociaţiei Revoluţia 21 Decembrie Braşov și mai mult ca sigur a depus și el astăzi, împreună cu câțiva colegi, o coroană la aceeași troiță.

Cei de la IAR nu participă la comemorările oficiale, acuzându-i pe cei din asociațiile de revoluționari cu patalama că tolerează prea mulți impostori și profitori printre ei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button