Expres

BRAȘOV. „Bătaie” pe deșeurile reciclabile din oraș! Au apărut mașini care le ridică ilegal și containere „fantomă”

  • deseuri brasov 2_223976.jpg
 

Cu o situație fără precedent se confruntă autoritățile locale brașovene, în ceea ce privește colectarea deșeurilor reciclabile. Persoane juridice nelicențiate au amplasat containere improvizate în cartierul Tractorul, iar prin oraș circulă șoferi care adună deșeuri refolosibile sau preiau „marfă” de la persoanele care își fac veacul pe la ghenă. 
Situația a fost reclamată de una dintre firmele care are licență pentru a ridica gunoiul în municipiul Brașov.

„Vă solicităm să dispuneți măsuri împotriva persoanelor juridice sau fizice care își însușesc, fără drept, deșeurile recuperabile de pe domeniul public, încălcând dispozițiile Legii nr. 101/2006 art. 2 alin (10): «Preluarea deșeurilor din recipientele și/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licențiați pentru prestarea activității în aria de delegare respectivă constituie infracțiune de furt și se sancționează potrivit legii».

Urmează să constatați că traficul cu deșeuri reciclabile se face fie la vedere de către societăți de valorificare (…), prin amplasarea de recipiente în zona Tractorul, pe străzile Ioan Socec, Iosif Silimon, fie prin colectarea acestor deșeuri reciclabile de persoane necunoscute care, după ce răstoarnă recipientele în căutarea deșeurilor de plastic și hârtie, le predau acelorași societăți de valorificare. Autorii, pe lângă săvârșirea infracțiunii de furt, vandalizează recipientele și amplasamentele, de multe ori chiar prin incendiere, producând un real disconfort prin mizeria pe care o lasă în urma lor”, se precizează în sesizarea adresată Primăriei Brașov, Poliției Locale Brașov și Gărzii Naționale de Mediu.

Din datele oferite de administratorul public al Municipiului Brașov, Miklos Gantz, în oraș au apărut nu doar containere „fantomă”, ci și mașini ai căror șoferi răstoarnă containerele și „clopotele”, pentru a aduna în grabă deșeurile reciclabile, lăsând în urmă mizerie, precum și conducători auto care au înțelegeri cu oamenii care scormonesc prin gunoaie, pentru ca aceștia din urmă să umple saci cu deșeuri reciclabile, apoi să-i cheme să le ridice cu autoturismele (în schimbul unor sume de bani).

Polițiștii locali au reușit să depisteze un asemenea șofer și l-au amendat. Totodată, în continuare sunt depistate persoane care adună deșeuri (din plastic sau fier vechi) cu căruțe (foto 2). Astfel, de la începutul anului și până în luna august, agenții locali au aplicat 231 de sancțiuni contravenționale în cuantum de peste 63.000 de lei și au confiscat 23 mc deșeuri reciclabile, îndeosebi din plastic, în primele opt luni ale anului.

„În perioada următoare, Poliția Locală va intensifica acțiunile de control având ca tematică colectarea deșeurilor și îi vor sancționa pe toți cei care încalcă legea, fie că este vorba despre persoane care caută prin gunoaie la ghenă, fie de mașini. Amenzile sunt de la 500 la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 2.000 la 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice”, a avertizat administratorul public al Brașovului.
În municipiul Brașov sunt autorizate să colecteze deșeurile societățile Comprest și Urban.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button