Expres

BRAȘOV. „Avem datoria de a acționa astfel încât orori precum cele ale regimului comunist să nu se repete”

  • ceremonie-anticomunisti_295233.jpg
  • ceremonie-anticomunisti3_295239.jpg
  • ceremonie-anticomunisti5_295235.jpg
  • ceremonie-anticomunisti6_295240.jpg
  • ceremonie-anticomunisti1_295234.jpg
  • ceremonie-anticomunisti4_295237.jpg
  • ceremonie-anticomunisti2_295238.jpg
  • ceremonie-anticomunisti7_295236.jpg
 
Instituția Prefectului județului Brașov, în colaborare cu Garnizoana Brașov, a organizat astăzi, cu o zi mai târziu, la solicitarea AFDPR, o ceremonie militară și religioasă pentru a marca Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (9 Martie).
 
Ceremonia a avut loc la Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă din Piața Teatrului.

Au participat prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, președintele AFDPR, brașoveanul Octav Bjoza, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, comandantul Garnizoanei Brașov, col. Ilie-Marian Dragomir, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, asociații din municipiul Brașov, elevi.

„Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii necomuniste, încarcerarea persoanelor din toate categoriile sociale. Ca un exemplu, jumătate din liderii politici și religioși care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri au fost întemnițați după 1944. Se poate estima că cifra victimelor directe ale represiunii comuniste se ridică la peste 2 milioane de persoane.
Represiunea comunistă a fost o lovitură teribilă dată societății românești, cu efecte profunde, care se resimt din plin și astăzi. Cu atât mai mult se cuvine să-i onorăm, cu recunoștință, pe aceia care au avut curajul să i se opună, să lupte pentru libertate, adevăr, dreptate, demnitate și să sufere pentru valorile și principiile democratice. Statura morală a foștilor deținuți politici este un exemplu pentru generația noastră și pentru generațiile mai tinere, este un reper de curaj și onoare care trebuie să ne ghideze pe toți.
Să ne înclinăm în fața acestor oameni care au suferit și s-au jertfit pentru ideile și convingerile lor și să ne amintim de datoria pe care o avem de a acționa astfel încât orori precum cele ale regimului comunist să nu se repete în România”, a spus, în mesajul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii (video).

Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia – 9 martie este din 2011, prin lege, şi Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. În fiecare an, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi din România (AFDPR) organizează în această zi, cu sprijinul instituțiilor publice civile și militare, comemorarea eroilor care s-au jertfit în anii grei ai terorii comuniste în închisorile şi lagărele de muncă comuniste. În ultimii doi ani, comemorarea de la Brașov, de la Monumentul Luptătorilor din Rezistența Anticomunistă, amplasat în Piața Teatrului, a fost decalată, după cea de la București.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare