Expres

BRAŞOV. Aproape 13.000 de carduri de sănătate îşi aşteaptă „stăpânii”

 

Braşovenii şi toţi românii vor beneficia de servicii medicale gratuite de la 1 septembrie, doar în baza cardului de sănătate, care „devine unicul document de validare şi decontare a serviciilor medicale”, a citat din lege preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, dr. Cătălin Şeitan, în conferinţa de presă dedicată acestui subiect.

„Cardul naţional de asigurat este obligatoriu din 1 mai, dar până acum a fost o perioadă de acomodare”, a subliniat Şeitan, precizând că la CASJ Braşov au ajuns în prima etapă 380.925 de carduri, în a doua etapă 31.869, iar luni angajaţii Casei au preluat de la Casa Naţională încă 2.000, totalul documentelor tipărite pe numele asiguraţilor braşoveni fiind de 414.794. Dintre cele circa 30.394 de carduri returnate de poştă şi redistribuite din 15 ianuarie 2015, după ce asiguraţii nu au fost găsiţi la domiciliu de către postaşi (la două avizări), au rămas în custodia Casei 11.600 de documente. 12.392 de carduri au fost preluate de către medicii de familie pentru a fi distribuite asiguraţilor de pe listă, iar 7.402 au fost ridicate de la ghişeul CASJ.

În aceeaşi perioadă, dar mai ales de la 1 mai încoace, funcţionarii Casei braşovene au eliberat 2.521 de adeverinţe de înlocuire a cardului, 2.240 pentru că datele personale înscrise erau eronate sau pentru motive de furt, distrugere ori pierdere. Cu excepţia celor care au primit card cu date greşite, ceilalţi au fost nevoiţi să achite 15,5 lei, iar adeverinţele sunt valabile 60 de zile. Tot adeverinţe, dar care sunt valabile 90 de zile, primesc cei care refuză cardul pe motive de conştiinţă – 281, până acum, în general oameni tineri. De asemenea, 1.792 de de carduri naţionale de sănătate tipărite pe numele asiguraţilor Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ) au ajuns la CASJ Braşov şi 613 au fost distribuite posesorilor la ghişeu. „Facem apel şi la aceşti asiguraţi să vină le ridice de la ghişeele noastre”, a mai spus dr. Şeitan. El a precizat că sunt la dispoziţia tuturor asiguraţilor, strict pe probleme legate de cardul naţional, cinci numere de telefon (0268-547665 int. 201, int. 112; int. 194; 0268-547662 sau 0268-547663), de la care braşovenii pot afla dacă li s-a emis cardul, unde se afl şi cum pot intra în posesia lui.

Fără card, doar în anumite condiţii

„Cei cărora nu le-a fost emis cardul vor beneficia de servicii medicale gratuite, pentru că în sistem se vede acest lucru şi se vede dacă este asigurat sau nu, pe baza verificării în SIUI după codul numeric personal. Dar dacă ai card emis, de la 1 septembrie eşti obligat să-l prezinţi, nu îl laşi acasă. Cardul apare ca emis când poşta anunţă că asiguratului i-a fost livrat cardul sau că acesta a fost returnat la CAS. Considerăm emis cardul când a ajuns la cetăţean sau la Casă, nu şi când cardul se află pe drum între imprimerie, poştă şi CNAS. Procesul de emitere a cardurilor naţionale de asigurări de sănătate este continuu. Când împlineşti 18 ani sau dobândeşti calitatea de asigurat cardul se eliberează automat. Nimeni nu trebuie să facă un drum la Casa de Asigurări pentru că a împlinit 18 ani sau a devenit asigurat şi nu are card”, a punctat Cătălin Şeitan, preşedintele-director general al CASJ Braşov.

Deblocarea se poate face telefonic

Şeful CASJ a mai făcut un apel, de data aceasta către medici şi farmacişti, să nu mai pună pe drumuri pacienţii în cazul în care cardul s-a blocat, situaţie care apare dacă asiguratul tastează greşit, de cinci ori consecutiv, codul pin.
„În această situaţie, medicul sau farmacistul va telefona la numărul de helpdesk 021.202.6995, unde se alocă un număr de tichet, iar prin e-mail la adresa suport.ceas@casan.ro se dau informaţiile privind cardul blocat, sau la numărul de telefon pus la dispoziţie de către CAS Braşov 0268547662. Durează jumătate de minut deblocarea, de ce să mai vină oamenii să stea la coadă la noi pentru acest procedeu simplu?”, a mai spus dr. Şeitan.

Citiți și:

BRAŞOV. Cozile de la uşa Casei de Sănătate, boală incurabilă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare