Expres

BRAȘOV. Ambrozia este nocivă și pentru cei care nu au alergii

 

Cei care suferă de alergii știu foarte bine cât este de nocivă ambrozia și cât de mult le afectează calitatea vieții în sezonul estival. Obligații stabilite prin lege au proprietarii de terenuri, dar și autoritățile și am dorit să le reamintim tuturor acest lucru și în același timp să punem la dispoziția tuturor o adresă de mail dedicată pentru sesizări pe această temă”. Este mesajul subprefectului Codruț Bucur (foto, primul din stânga), la finalul conferinței de presă organizate miercuri la sediul Prefecturii Brașov, având ca subiect măsurile pentru combaterea ambroziei. La întâlnirea cu presa au mai participat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov, Claudia David, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, și Mirela Moisă, șef serviciu la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.

„A fost o întâlnire de reamintire a unor reguli care sunt legiferate de câțiva ani buni și pe care instituțiile statului fac eforturi să le aplice. Fiind vorba despre o problemă care are o răspândire teritorială destul de mare, e important ca și cât mai mulți oameni să știe, pentru că există un segment destul de numeros din populație care este afectată direct de efectul acestei plante, în speță cei cu diverse forme de alergii”. 

Reglementările despre care vorbește subprefectul sunt cuprinse în Legea 62 din 2018, care prevede ca autoritățile să țină sub control dezvoltarea ambroziei, având fiecare atribuții specifice în acest demers. Astfel, până în 20 mai, autoritățile locale, prin primării, au obligația să identifice zonele în care există această plantă, până în 25 mai trebuie să existe o centralizare a datelor, după care se emit notificări către proprietarii terenurilor, care trebuie să ia măsuri de combatere a ambroziei.

„Până în 30 iunie, înainte ca ambrozia să înflorească, proprietarii trebuie să o elimine de pe terenuri. Dacă acest lucru nu se întâmplă, în primă fază se emit avertismente, iar dacă nici un urma acestor somaţii nu sunt luate măsuri se trece la aplicarea amenzilor. Este, însă, important de reținut că specificul legii nu este unul de pândă și de prindere, ci de prevenție și de sprijin. De altfel, prima sancțiune este avertismentul și un termen de intrare în legalitate. În data de 30 iunie se va declanșa etapa de control”, a precizat Bucur.

Pentru persoanele fizice, amenzile sunt cuprinse  între 1.000 lei şi 5.000 lei, iar pentru persoanele juridice, sancţiunile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei.

„Pentru a veni cu ceva în plus față de prevederile legale, am creat o adresă specială de e-mail, denumită simplu ambrozie@prefecturabrasov.ro. Dacă cetățenii doresc să ne sesizeze locuri în care observă că se dezvoltă această plantă vă rog ca informația să ajungă la un număr cât mai mare de oameni. Noi verificăm activitatea instituțiilor și, în cazul în care va fi necesar, chiar sancționăm instituțiile, dar dorința este să facem toți pașii informativi, astfel încât lumea să știe ce atribuții există și mai ales să știe că există un angajament al instituțiilor statului în această direcție”, a declarat subprefectul Codruț Bucur.

 

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button