Expres

BRAŞOV. Aglomeraţie în creştere la Centrul pentru Persoane Fără Adăpost

 

Centrul pentru Persoane fără Adăpost (CPFA) din subordinea Direcției de Servicii Sociale (DSS) Brașov s-a umplut din nou cu oameni au străzii, odată ce iarna şi-a reintrat în drepturi.

Potrivit coordonatorului CPFA, Ioan Mircea Baciu, date fiind condiţiile atmosferice, Centrul găzduiește asemenea persoane de pe raza municipiului, atât în adăpostul de noapte, cât și în regim de urgență. Cei care vin constant noaptea sunt în număr de aproximativ 40, dar de când vremea s-a înăsprit, numărul celor care şi-au căutat sau a fost aduşi la adăpost de ambulanţe sau de poliţiştii locali este de circa 60-70 pe noapte. Cei care înnoptează mereu, având contract cu CPFA, conform regulilor de funcţionare a acestui tip de serviciu, ar trebui ca dimineaţa, după ce primesc un pachet cu hrană rece, să părăsească instituţia. Dat fiind gerul care se instalează deja, oamenii pot rămâne în centrul de zi sau măcar într-o cameră „de aşteptare”, la fel ca şi aceia care beneficiază de adăpostul de urgenţă. Toţi primesc ceaiuri, dar pentru o masa caldă, persoanele fără adăpost sunt îndrumate în continuare spre Cantina „Mulţumesc”, a Fundaţiei Bucuria Darului, de pe Gospodarilor (Bartolomeu), unde primesc un prânz gratuit şi un pachet de mâncare pentru cină, conform contractului în vigoare cu DSS. „Cei care vin la adăpostul de urgenţă pot rămâne şapte zile, timp în care sunt identificaţi, se stabileşte care este situaţia lor, sunt ajutaţi cu acte şi li se poate prelungi şederea, în funcţie de cum sunt şi condiţiile atmosferice. De asemenea, nici ei, nici cei de la adăpostul de noapte nu sunt obligaţi să plece când este ger. Doar că mulţi pleacă de bunăvoie, mai ales când încercăm să-i implicăm în activităţi de curăţenie, strict în locul unde au dormit. Asta e, ne-am obişnuit, aceştia sunt beneficiarii noştri, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror situaţii”, spune Baciu. Gerul suspendă şi regula care interzice accesul celor aflaţi în stare de ebrietate, ceea ce complică lucrurile. În mod normal, când vin să ceară adăpost, sunt supuşi testului de alcoolemie de către poliţistul local aflat la intrare şi cei care nu respectă regula nu sunt primiţi.

De asemenea, începând din 1 ianuarie 2016, în cadrul CPFA funcționează Centrul de zi de informare și consiliere, centru în cadrul căruia beneficiarii pot participa la activități pe timpul zilei. Începând cu aceeași dată, centrul poate oferi și cazare în regim rezidențial, însă, potrivit spuselor Marianei Topoliceanu, directoarea DSS Braşov, deocamdată un singur beneficiar şi-a depus dosarul complet. CPFA are o capacitate de circa 90 de locuri, care poate fi suplimentată cu paturi, în caz de urgenţă.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Ambulanţele au avut ceva probleme în a transporta pacienţii


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare