Expres

BRAȘOV. A murit Mircea Sevaciuc, primul lider al Mişcării „15 Noiembrie 1987”

 

La doar 65 de ani, Mircea Sevaciuc (foto, centru), unul dintre eroii „novembriști”, s-a stins luni din viață, doborât de o boală care l-a chinuit în ultima perioadă. Mircea Sevaciuc era membru fondator al Mişcării (ulterior numită Asociația) „15 Noiembrie”, iniţiator al Primei Întruniri a Rezistenţei Române de la Braşov, din septembrie 1990.
Luptătorul anticomunist a fost unul dintre cei 61 de novembrişti condamnaţi pentru că au avut curajul să strige în stradă, în plină dictatură, „Jos Ceauşescu! Jos comunismul!”. Era 15 Noiembrie 1987, ziua revoltei pornite de muncitorii uzinei de autocamioane Steagul Roşu, care au ieşit în stradă pentru a protesta, nemaisuportând foamea, frigul, întunericul și teroarea. Lor li s-au alăturat 10.000 de braşoveni, în ceea ce avea să fie cea mai semnificativă acțiune anticomunistă de la finele anilor ‘80, „scânteia” pentru Decembrie ’89. Revolta a fost reprimată brutal, sute de muncitori fiind anchetați și câteva zeci, consideraţi capii revoltei, fiind torturaţi de Securitate, apoi condamnați într-un simulacru de proces. 61 au fost deportaţi, fiind împrăștiați în toată țara. Alții au primit arest la domiciliu în Brașov, având „dreptul” să meargă doar la serviciu.
Mircea Sevaciuc a fost deportat la Rădăuţi, cu interdicţia de a mai intra în Braşov vreodată. După Revoluție, a revenit la Brașov și a devenit unul dintre membrii fondatori ai Mişcării „15 Noiembrie”. Inițiator al Primei Întruniri a Rezistenţei Române de la Braşov, din septembrie 1990, Mircea Sevaciuc este semnatarul și inițiatorul Proclamaţiei de la Braşov, din 15 noiembrie 1990. La propunerea lui, Doina Cornea (cea care i-a susținut pe novembriști și a avut de suferit pentru asta) a primit titlul de cetățean de onoare al Brașovului, iar pârtia Bradul din Poiana Brașov a primit denumirea de Pârtia Bradul lui Babeș, în cinstea eroului Liviu Cornel Babeș, care și-a dat foc pe pârtie în 2 martie 1989, semn de protest față de teroarea comunismului din România. Tot Sevaciuc a fost iniţiatorul evenimentului intitulat „Un an fără luptătorul pentru libertate Werner Sommerauer” (luptător anticomunist neobosit din 1969 și apărător intransigent al drepturilor omului, Werner Sommerauer a murit în 2 aprilie 2014, fiind  decanul de vârstă al „novembriștilor”). De altfel, Mircea Sevaciuc a fost mereu preocupat de păstrarea memoriei și perpetuarea modelelor morale oferite de luptătorii anticomuniști,

Mircea Sevaciuc va fi înmormântat în cimitirul Bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva” din Triaj. Marți, la ora 16.30, va avea loc priveghiul, la camera rece a lăcașului de cult, iar înmormântarea va fi miercuri, de la 13.30, la aceeași biserică.

Dumnezeu să îl odihnească!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare