Expres

BRAŞOV. 117 angajaţi de la Uzina „R” vor fi concediaţi

  • pichetareur_226054.JPG
 
Salariaţii disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului SA vor beneficia de măsuri de protecţie socială, după ce Guvernul a alocat, ieri, 101.426 lei pentru cei 332 de salariaţi disponibilizaţi de la această companie, dintre care 117 de la uzina din Feldioara.
 
Potrivit informării Executivului, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creştere cu 11,7% faţă de luna ianuarie 2015.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.
 
Companiei Naţionale a Uraniului i s-a cerut insolvenţa
 
Compania Naţională a Uraniului (CNU), aflată într-o situaţie financiară extrem de dificilă şi căreia i s-a cerut insolvenţa în instanţă, îşi concediază aproape o treime din salariaţi (332 de angajaţi dintr-un total de 1.106), estimând că va economisi în acest fel peste 1,7 milioane lei pe lună (circa 20,4 milioane lei pe an).
„Planul de disponibilizare de personal întocmit de CNU prevede concedierea colectivă a unui număr de 332 salariaţi dintr-un total de 1.106 salariaţi, după cum urmează: Sucursala Suceava – 203 salariaţi, Sucursala Feldioara – 117 salariaţi, sediul CNU – 12 salariaţi. Disponibilizarea personalului este prevăzută a se efectua într-o singură etapă, data estimată la care vor avea loc concedierile colective fiind 30.11.2016″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
Planul de disponibilizare a fost aprobat de acţionarul unic al CNU, Ministerul Energiei, pe 4 noiembrie, măsura fiind inclusă anterior şi în notificarea pe care autorităţile de la Bucureşti au trimis-o Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat constând într-un împrumut de salvare pe 6 luni în valoare de 62 milioane lei pe care Ministerul Energiei l-a acordat recent companiei. Comisia a aprobat ajutorul de stat pe 30 septembrie.
În document se mai arată că, în contextul reglementărilor legale în vigoare, CNU îşi asigură veniturile în baza contractului comercial încheiat cu Nuclearelectrica (SNN) pentru livrarea dioxidului de uraniu necesar centralei nucleare de la Cernavodă, precum şi a contractului încheiat cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Ministerului de Interne, pentru achiziţionarea de octoxid de uraniu la rezerva de stat, ambele contracte deţinând o pondere de aproximativ 95% din veniturile realizate.
„Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu în favoarea unui furnizor non-european şi imposibilităţii încheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se află în prezent în imposibilitatea vânzării produselor realizate şi implicit a obţinerii resurselor financiare necesare continuării activităţii şi efectuării plăţilor către furnizorii de utilităţi, materiale,  servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu etc”, se afirmă în nota de fundamentare prezentată de Profit.ro.
Anul acesta, ANRSPS nu a putut încheia un nou contract cu CNU din cauza faptului că în bugetul instituţiei pe 2016 nu au fost prinse sumele necesare în acest scop, fiind necesară suplimentarea bugetului Administraţiei pentru achiziţionarea de octoxid de uraniu de la CNU, fapt care nu s-a produs, deşi, în primăvară, conducerea CNU era optimistă în acest sens. În 2015, Guvernul a suplimentat bugetul MAI de-abia în septembrie pentru alocarea banilor necesari achiziţionării de octoxid de uraniu de către ANRSPS de la CNU. Suma alocată a fost de 62 milioane lei.
Reamintim că în septembrie angajaţii CNU, inclusiv cei de la Uzina „R” (foto), au protestat la sediul companiei, dar şi la Prefectura Braşov.
 
Citiţi şi:
 
 
 

Sindicaliştii de la Uzina „R” Feldioara continuă protestele

UPDATE BRAŞOV. Pichetarea Prefecturii are loc joi

Sindicaliştii de la Uzina „R” protestează în Capitală; mâine vin la BRAŞOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare