Expres

Biserica fortificată din Cincu şi-a recăpătat strălucirea de altădată

Biserica fortificată din Cincu şi-a recăpătat strălucirea de altădată

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate a fost reabilitat în urma unui proiect cu fonduri europene, devenind acum un obiectiv turistic important pentru vizitatori de pretutindeni. Lucrările efectuate pun în valoare un monument superb, biserica fiind una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România.
Finalizarea proiectului a fost marcată zilele trecute printr-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor implicaţi în realizarea acestuia. Astfel, Elena Curcean, din echipa de management, a spus că acest proiect a fost o adevărată provocare. Ea a amintit crizele din anii 2020 şi 2021 care au afectat desfăşurarea lucrărilor, motiv pentru care a fost necesară suplimentarea valorii iniţiale a contractului de lucrări cu aproape 200.000 lei plus TVA.
„Este un moment pe care l-am aşteptat îndelung. O contribuţie importantă la realizarea proiectului au avut-o Primăria Cincu, care a suportat cheltuielile neeligibile, preotul Michael Reger, care a susţinut cu toată energia proiectul, şi mai ales Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice, prin specialiştii săi, prin sprijinul financiar acordat, prin suportul continuu şi nemijlocit al domnului secretar general Friedrich Gunesch. Le mulțumim tuturor celor implicați pentru punerea în valoare a faimosului monument din Cincu, unul dintre cele 7 scaune săsești din Transilvania de care, începând de astăzi, vizitatorii se pot bucura”, a spus Elena Curcean.
Prin acest proiect au fost realizate o serie întreagă de lucrări, cele mai importante vizând structura bisericii. Au avut loc înlocuiri de șarpantă, ignifigări, tiranți. De asemenea, s-au efectuat finisaje exterioare la biserică, reparații la crăpături, refacere rosturi, tencuieli, zugrăveli, înlocuiri învelitoare, vopsire cadran ceas, reparații ferestre și uși, înlocuire jgheaburi și burlane. Biserica a primit haine noi și la interior, unde s-au efectuat finisaje, reparații ale pardoselilor de rășinoase, pardoseli de cărămidă, reparații la tencuieli, zugrăveli, curățat bolți, reparații mână curentă, uși, ignifugări. S-au refăcut instalația electrică, cea de paratrăznet și de împământare și a fost montată o instalație de avertizare la incendiu. Au fost realizate de asemenea lucrări și la zidul de incintă.
Tot prin acest proiect au fost realizate lucrări şi la cazarma veche, unde a fost depăşită o problemă ivită pe parcursul derulării proiectului. Practic, s-a prăbuşit un perete după realizarea proiectului tehnic, fiind necesare ample intervenţii suplimentare.

Urmează punerea în valoare

Bugetul total al proiectului, cu cheltuieli neeligibile cu tot, a ajuns în final la 3,14 milioane de lei din care eligibili aproape 2,9 milioane. Au fost contractate lucrări suplimentare, în special pentru amenajări exterioare, în valoare de cca 180.000 lei plus TVA. Costurile totale ale beneficiarului au ajuns astfel la cca 300.000 de lei.
„Suntem într-o mare măsură liniștiți. În mai fac 65 de ani, sunt la vârsta pensionării. În 2015, când am venit cu domnul secretar aici, am spus că, înainte să ies la pensie, aici trebuie rezolvat. În ce măsură s-a putut rezolva, să evalueze și alții, nu doar eu. Eu spun că, cu ce am avut noi aici de față, am obținut chiar un pic mai mult decât am sperat“, a afirmat preotul Michael Reger, din partea Parohiei Evanghelice C.A. Cincu.
„Urmează acum al doilea pas, acela de a pune în valoare această biserică fortificată pentru publicul larg, pentru turişti. (…) Intenţia Bisericii Evanghelice este de a arăta ce comori avem în aceste zone, de a le preţui, şi nu în ultimul rând de a o face pentru un public larg şi nu doar pentru unul restrâns. În acest sens, mai avem de lucru în perioada următoare şi îi rugăm pe toţi să contribuie la răspândirea veştii că la Cincu lucrurile se întâmplă în sensul pozitiv”, a declarat Carmen Schuster, curator general al Bisericii Evanghelice CA din România.

Piesa de rezistență

Biserica fortificată din Cincu este închinată Fecioarei Maria şi este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziţionare a construcţiei pe o colină aflată între râurile Olt şi Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. Biserica a fost construită în satul Cincu din judeţul Braşov de către coloniştii germani la mijlocul secolului al XIII-lea.
Piesa de rezistenţă a bisericii este altarul, care reprezintă necredinţa apostolului Toma (pe o piatră de altar sunt inscripţionate cuvintele lui Isus către Toma).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare