Expres

Autostrada Făgăraș-Sibiu. Turcii trebuie s-o dea gata până în 2027 / „Dacă se aliniază planetele” (video)

Autostrada Făgăraș-Sibiu. Turcii trebuie s-o dea gata până în 2027 / „Dacă se aliniază planetele”

Așa cum era de anticipat (detalii aici) constructorul turc Makyol va construi integral toată autostrada A13 de la Sibiu la Făgăraș. CNAIR și reprezentanții constructorul turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS au semnat vineri contractele pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 1 și 2 ale autostrăzii A13 Sibiu-Făgăraș.

Este vorba despre:

Tronsonul 1 (Boița – Avrig – Mârșa) care are o lungime de 14,25 km, o valoare de 1,89 miliarde lei (fără TVA) și va asigura descărcarea în Autostrada Sibiu – Pitești (A1).

Tronsonul 2 (Mârșa – Arpașu de Jos) care are o lungime de 19,92 km și o valoare de 1,54 miliarde de lei (fără TVA).

Contractele au fost semnate cu antreprenorul turc Makyol, care construiește și tronsoanele 3 (Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus) cu o lungime de 17,61 km și 4 (Sâmbăta de Sus – Municipiul Făgăraș) în lungime de 16,26 km ale acestei autostrăzi, dar și un drum de legatură cu DN1, în lungime de 5,6 km.
În total, practic, Makyol va primi circa 1,3 miliarde de euro pentru întreaga autostradă de la Sibiu la Făgăraș: 68 de kilometri de autostradă, 5,6 kilometri de drum de legătură și șase noduri rutiere, din care unul va fi la Boița cu Autostrada A1 Sibiu – Pitești.
Pentru toate, Makyol are termen de 48 de luni – 12 luni proiectare și 36 luni execuție.

Până la finalul lui 2027 vom putea circula pe Autostrada Sibiu-Făgăraș, promite ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a găzduit la minister evenimentul de semnare a contractelor, transmis în direct.

„Pe toate cele 4 loturi. Vorbim de aproximativ un an pe zona de proiectare și 36 de luni pe zona de execuție. Se închide un tronson întreg de la Sibiu la Făgăraș”, susține Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Experții în infrastructură nu îi împărtășesc optimismul.

„Ca aceste loturi să fie gata în acești 4 ani, adică în termenele contractuale, trebuie să se alinieze multe planete. Ordinul de începere vine în câteva luni, 2-3 luni. Dacă și numai dacă antreprenorul reușește să facă proiectarea la timp pe toate celelalte patru loturi, încep să curgă trei ani de execuție. Până atunci, vorbim doar de hârtii și sper, niște studii de teren făcute cum trebuie. Care 2027?”, a declarat Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructură, la stirileprotv.ro

Ar trebui să continue spre Brașov

Licitația pentru proiectare și execuție a fost lansată în vara lui 2022, după ce proiectul a bătut pasul pe loc mai bine de șapte ani.
Autostrada începe, de fapt, în zona Boița, unde va fi amenajat un nod rutier complex cu autostrada A1 Sibiu – Pitești.
Șoseaua de mare viteză apoi continuă spre nord-est spre Avrig, Arpașu de Jos și continuă până la Făgăraș, acolo unde va fi amenajat un nod rutier și un drum de legătură de circa 5,6 kilometri până la DN1.
Mai departe A13 ar urma să continue spre Brașov, parte a unui alt proiect.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button