Expres

Aprobate de Guvern: două spitale noi la Brașov

Aprobate de Guvern: două spitale noi la Brașov. Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri lista celor 27 de spitale care vor fi construite, renovate și dotate prin finanțare parțială prin Mecanismul de redresare și reziliență al României. Oficial, e vorba despre „Hotărârea privind aprobarea obiectivelor de investiţii finanţate conform Programului naţional de investiţii în lnfrastructura de sănătate, aferent Ţintei 377, Componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României”.
Pe listă sunt şi două investiţii din Brașov. Vorbim de noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase şi de Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” – construirea unui pavilion politraumă.

Aproximativ 500 de milioane de lei pentru Pneumo și Infecțioase

Noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase din Braşov va avea 257 paturi în regim spitalizare continuă și 22 paturi pentru structura de spitalizare de zi.
Proiectul urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional.
Spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri. Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât în anumite saloane să poată fi așezate câte două paturi, în cazuri excepționale.
La sfârșitul lunii decembrie, municipalitatea a depus solicitarea de finanțare nerambursabilă prin PNRR. Aprobarea s-a dat în 11 ianuarie 2023. Valoarea pentru construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie este aproximativ 500 de milioane de lei (fără TVA).

22 de milioane de euro pentru Militar

Tot prin PNRR, un pavilion nou medicină operaţională-politraumă va fi construit la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov. Pentru această investiție se vor aloca fonduri nerambursabile în valoare de aproape 22 de milioane de euro. Pe listă, obiectivul de investiții figurează drept „Realizare pavilion nou medicină operaţională-politraumă, drum acces şi reţele în Cazarma 646 Braşov”. Proiectul este mai vechi, fiind inițiat acum trei ani un proiect de hotărâre de guvern. 
În schimb, proiectul Spitalului Regional de Urgență Brașov, pentru construirea căruia au fost solicitate fonduri în valoare de aproape 288 de milioane de euro, a fost respins de la finanțarea prin PNRR. Depășește bugetul maxim ce poate fi acordat unui proiect, de circa 200 de milioane de euro.

De asemenea, timpul de realizare a fost considerat prea scurt. Toate cele 27 de proiecte aprobate trebuie finalizate până la finalul lunii iunie a anului 2026.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
regionalul
1 an în urmă

Spitalul regional era mai important!Da’ nu mai ramaneau bani pentru indestulare.Adica,pentru indestulare!

Barbu Gh.
1 an în urmă

Unde sunt spitalele regionale cele noi??? Cică, în afară de „militarul” din Brașov, se mai bagă bani aiurea în alte trei spitale militare. La Sibiu, Craiova și Pitești. DE CE? Suntem în război cu careva și noi nu știm? Sau… Citeşte mai mult »

Back to top button