Expres

Angajații de la Carfil cer să fie lăsați să muncească

Angajații de la Carfil cer să fie lăsați să muncească

Salariaţii de la Carfil, care activează în industria de apărare, au întrerupt spontan lucrul, miercuri dimineaţă, şi au ieşit în parcarea din faţa sediului societăţii. pentru a protesta faţă de prevederile Legii 296/2023 (legea austerităţii). Oamenii cer să fie lăsaţi să presteze ore suplimentare şi vor ca societatea care activează în industria de apărare să poată face angajări, în condiţiile în care are foarte multe comenzi. Sindicaliştii reclamă că măsurile fiscale vor duce la blocarea activităţii industriei de apărare.

„În 16 noiembrie, Guvernul României a fost de acord cu un memorandum prin care să primim tichete de masă şi ajutoare sociale în cazuri de boli grave sau alte astfel de situaţii. Asta este o imbecilitate. Pe noi nu ne interesează ajutoare sociale, noi avem de lucru şi vrem să lucrăm, să facem ore suplimentare, vrem ca societatea să facă angajări. Noi trebuie să avem posibilitatea să angajăm oameni în continuare, numai anul, acesta pentru că avem comenzi, au fost angajaţi o sută de oameni. În plus, trebuie să ni se acorde posibilitatea să facem ore suplimentare în continuare, pentru că până se fac angajări, până învaţă noii angajaţi, durează”, a declarat Suba Arpad. liderul sindicatului ICA, la care sunt afiliați și cei de la Carfil Brașov.

Un protest spontan a avut loc la Carfil şi în 15 noiembrie, când oamenii au ieşit în stradă având aceleaşi revendicări (detalii aici).

Suba Arpad a explicat și atunci că, în mod eronat, angajaţii societăţii sunt asimilaţi bugetarilor. „Ordonanţa austerităţii loveşte salariaţii Carfil. Concret, nu mai au voie să primească tichete de masă şi nu mai au voie să facă ore suplimentare. Toată industria de apărare este lovită de această ordonanţă a austerităţii, în condiţiile în care noi nu avem nicio treabă cu bugetarii, noi nu suntem bugetari, nu primim bani de la bugetul României, salariile noastre nu sunt plătite de la buget. Noi muncim ca orice societate normală pentru banii pe care îi producem şi ne luăm salariile de acolo. Noi plătim impozite la bugetul statului, aşa că, cu cât ne taie nouă din salariu, cu atât vom plăti mai puţine impozite la stat. Deci măsura, ca să dea în industria de apărare, este absolut imbecilă, nu are absolut nici o explicaţie logică, decât interese străine, adică noi să nu mai vindem armament în Ucraina. Asta ar fi singura explicaţie logică. Altă explicaţie, de ce să-ţi taie veniturile la bugetul statului, nu există”, a afirmat Suba Arpad.

Într-un document primit de News.ro, reprezentanții angajaţilor de la Carfil arată că Ministerul Economiei şi nu cel al Muncii şi Protecţiei Sociale a iniţiat Memorandumul prin care societăţile din industria de apărare sunt scutite de la prevederile Legii 296 în ceea ce priveşte tichetele de masă şi ajutoarele sociale.

„Ministerul Economiei, în calitatea lui de gestionar al acţiunilor statului, trebuia să înainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale! Rămânem la părerea că miniştrii din guvernul României sau sunt incompetenţi, sau sunt agenţi străini! Cine are interesul ca industria de apărare din România să nu producă produse militare, acum, când cererea pe piaţa de armament este atât de mare?”, se arată în documentul dat publicităţii de către sindicalişti.

Protestatarii solicită, totodată, ca societatea Carfil să poată acorda premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salarială angajaţilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare